Upptäck underverken med 3 vackra suckulenter som tål extrem värme

av Hilda Maria Morgan

25 Juli 2022

Upptäck underverken med 3 vackra suckulenter som tål extrem värme
Advertisement

Man tror i allmänhet att fetbladsväxter, eller snarare suckulenter - av vilka kaktusarna bara är en mycket stor familj - är lämpliga och typiska växter för ökenklimat. Detta är dock inte alltid sant, och många suckulenta växter lider verkligen om de kontinuerligt utsätts för direkta brännande solstrålar, särskilt under de varmaste perioderna på året.

Vissa av dem är dock mycket mer motståndskraftiga än andra, och har fortfarande ett stort dekorativt värde som kan berika vilken trädgård som helst, särskilt stenträdgårdar eller de med lågt underhåll och med ett allmänt torrt klimat. Nedan föreslår vi tre som du kanske skulle tycka om om du behöver växter med dessa egenskaper.

Advertisement

Svart ros (Aeonium arboreum Schwarzkopf)

Svart ros (Aeonium arboreum Schwarzkopf)

Pxhere

En växt med en hisnande form och färg, som når nästan en meters höjd och liknar en svart ros. De mycket mörka bladen på denna Aeonium är de som det vardagliga namnet Black Rose uppkommit på grund av. Stjälkarna är brungrå, och rosorna av blad når en diameter på upp till 20 centimeter. På sommaren producerar denna Aeonium konformade gula blommor.

Den älskar soliga lägen, mycket väl dränerande jord och bör bara vattnas när jorden är helt torr. För de som placeras i marken rekommenderar vi droppbevattning som inte väter löven.

Advertisement

Blå senecio (Senecio mandraliscae)

Blå senecio (Senecio mandraliscae)

Commons Wikimedia

Även i detta fall är det växtens färg som vinner uppmärksamheten, liksom formen. De är som silverblå spetsiga kritor, täckta med en vaxad patina som skyddar växten från extrem värme och torka.

Det är en art som är kommer från Sydafrika, som har den speciella egenskapen att den förblir vilande på sommaren och istället växer på vintern. På våren får den vita blommor. Även om den tål värme är det bra att placera denna senecio på en plats där den, åtminstone några timmar om dygnet, är lite skyddad från solen.

Agave parryi

Agave parryi

Commons Wikimedia

Bland de mest älskade agaverna att dekorera trädgården med har vi sedan Agave parryi, med en oemotståndlig geometrisk form: alla de mycket köttiga bladen bildar faktiskt en perfekt symmetrisk ros, så att ett av de vanliga namnen på engelska jämför den med en kronärtskocka.

Dessutom kännetecknas bladen inte bara av en vacker nyans av grågrönt, utan framför allt av svarta taggar i spetsen som skapar en vacker kontrast. Växten når en höjd och bredd av cirka 60 cm och kan leva i över tjugo år. Den blommar dock bara mot slutet av sin livscykel, en gång, och producerar en enorm stjälk i mitten, som kan stiga flera meter och kulminerar i klasar av ljusgula blommor, följt av frukt. Otroligt vackert.

Har du någonsin odlat någon av dessa växter?

Advertisement