Utomhuskrukor: 11 fantastiska idéer för att stilfullt dekorera din trädgård

av Hilda Maria Morgan

13 Juli 2022

Utomhuskrukor: 11 fantastiska idéer för att stilfullt dekorera din trädgård
Advertisement

Är det möjligt att vackert försköna trädgården med krukor och spendera lite? Ja såklart. Krukor kan tyckas vara, för den som inte har ett kreativt öga, ett neutralt och anonymt föremål, användbart endast för att odla växter. Så är det inte alls. Krukor, av vilket slag de än är, är mångsidiga föremål och kan bli många andra saker. De pyntar utrymmen på ett magnifikt sätt.

Samtidigt som de behåller sin primära funktion att just hysa växter och blommor, kan de också användas kreativt för att komponera installationer och små konstverk. Om du däremot gillar att hålla en mer klassisk eller sober stil för din trädgård är det bara att arrangera dem med omsorg, fantasi och estetisk känsla. Även de vanligaste i terrakotta, om de används och placeras klokt, kan göra skillnad. Allt utan att spendera för mycket pengar eller behöva förlita sig på en trädgårdsmästare.

Så här följer några idéer som kan hjälpa dig att använda krukor på ett kreativt och originellt sätt.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Bara genom att färglägga krukorna och ordna dem efter din smak, i kromatisk ordning eller kombinerade med blommorna de innehåller, blir resultatet underbart.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

En idé som många följt är att använda amforor i lergods eller terrakotta istället för de klassiska blomkrukorna. De finns i alla storlekar och kan användas på olika sätt. Förutom det vanliga sättet att få plantan att komma ut ur huvudöppningen kan du göra andra öppningar på amforans buk för att få plantan att växa ut därifrån, kanske genom att placera den horisontellt.

Pixabay

Pixabay

Och om de lerfärgade krukorna verkar för intetsägande men du inte vill måla dem, kan du alltid dekorera dem med band, tyger och pärlor i vilka färger du vill. Bered plats för fantasin. Effekten blir pittoresk.

Pixabay

Pixabay

Är du en av grusälskare? Inga problem. Krukorna passar bra även mitt på gruset. De skulle faktiskt kunna, om de är strategiskt placerade, återkalla eller konceptuellt simulera gamla ruiner mitt i ett stenigt territorium.

Pixabay

Pixabay

Det sägs alltså inte alltid att vaserna måste innehålla växter och blommor. De kan användas som prydnad, särskilt när det gäller amforor, kanske placerade vid rabatter och färgglada blommor.

Advertisement

För dem som har mer manuella färdigheter och kreativ känsla, å andra sidan, är skapandet av miljöer och landskap i krukan själv ett precisionsarbete som skulle ge ett starkt visuellt intryck. Dessa är fantasifulla terrarier. Med hjälp av andra krukor kan du återskapa miniatyrer av interiörer och exteriörer. Mikroträdgårdar, hus, karaktärer och andra små detaljer kommer att ge liv åt verkliga konstverk.

En annan genialisk idé är att stapla krukorna den ena på den andra, i stigande ordning och fylla dem med små suckulenter av olika slag. Den färgglada effekten kommer att förvåna dig.

Advertisement

Idén att placera många olika växter i samma kruka för att skapa ett terrarium kan också anpassas till en enda större kruka för att återskapa en miniträdgård. Med mycket grus och snygg plantering kommer dina krukor att se spektakulära ut.

Och varför inte gå loss med olika former och material? Den fyrkantiga i sten kan vara ett bra alternativ. Men det finns verkligen gott om val.

Advertisement

Genom att stapla krukorna, som i den tidigare idén, kan du också ge din signatur till andra typer av kompositioner. Genom att ersätta suckulenter med färgglada blommor får du ett annat men lika färgglatt och scenografiskt resultat, med en lite mer lantlig stil.

Du kan till och med överväga att skapa en teckning genom att hänga krukorna på en trädgårdsvägg. En bild som representerar en växt som växer upp från en rabatt placerad på marken, föreställande en annan kruka, är en mycket speciell scen. "En växt gjord av växter", skulle man kunna säga.

Och med krukor kan du utöver allt detta göra massor av fantastiska saker för din trädgård. Börja experimentera. Du kommer att få svårt att sluta.

Advertisement