Gör-det-själv sköljmedel: receptet för att förbereda ett med 3 enkla ingredienser

av Hilda Maria Morgan

18 Juli 2022

Gör-det-själv sköljmedel: receptet för att förbereda ett med 3 enkla ingredienser
Advertisement

Även om marknaden erbjuder sköljmedel för alla behov får vi inte glömma att dessa produkter ofta innehåller tillsatser, förtjockningsmedel, färgämnen och en hel rad ämnen som är fiender till miljön. Det är därför det alltid rekommenderas att tillgripa naturliga alternativ. Å andra sidan, för att förbereda ett gör-det-själv-sköljmedel hemma räcker det med bara några minuter och enkla vanliga ingredienser, vilket garanterar utmärkta resultat både vad gäller mjukhet och doft.

Receptet vi föreslår kräver användning av endast 3 ingredienser: citronsyrapulver, ett ämne som ofta används vid framställning av gör-det-själv hushållsrengöringsmedel på grund av dess effektivitet, kranvatten och eterisk olja från din favoritparfym. Genom att följa stegen nedan får du en supereffektiv produkt, som kan användas flera gånger, till (nästan) noll kostnad.

Advertisement
Pexels

Pexels

Innan du sätter igång med att göra ditt eget sköljmedel, skaffa en behållare med lock. Du kan återanvända en gammal diskmedelsflaska eller en återvunnen plastflaska.

Häll i behållaren, med hjälp av en tratt, 700 ml vatten och tillsätt 4 matskedar citronsyra. Stäng sedan flaskan med locket och skaka blandningen väl. Du kan köpa citronsyrapulver i naturläkemedelsbutiker, online, i jordbrukskonsortier, men också i butiker som erbjuder naturliga produkter. Du hittar den både i återförslutningsbara burkar och i dospåsar.

Allt du behöver göra är att hälla cirka 100 ml av blandningen i sköljmedelsfacket i tvättmaskinen.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Innan du börjar tvätta, tillsätt några droppar av den eteriska olja du tycker mest om. Ställ in den temperatur som är lämplig för plaggen du tänker tvätta och starta tvättmaskinen.

På tal om eteriska oljor kan du variera från lavendel till ros, från eukalyptus till tall, från vanilj till kanel. Om du är osäker, prova flera tills du hittar den som är perfekt för din tvätt. Du kommer att se att efter att ha provat denna blandning kommer du att säga adjö till färdiga sköljmedel.

Slutligen rekommenderar vi att du förbereder en bra mängd DIY sköljmedel, för att ha den redo att användas för flera tvättar, utan att behöva göra om det varje gång.

Advertisement