12-3-30-metoden: en halvtimmes löpband för att skulptera kroppen, ord från TikTok

av Hilda Maria Morgan

04 Juli 2022

12-3-30-metoden: en halvtimmes löpband för att skulptera kroppen, ord från TikTok
Advertisement

I fitnessvärlden finns det alltid någon ny utmaning redo att bli viral, också tack vare sociala medier, och detta är också fallet med en ny typ av konditionsträning känd som en numerisk förkortning: "12-3-30". Den uppfanns av en ung kvinna vid namn Lauren Giraldo, som föreslagit sitt personliga recept för att komma tillbaka i form först på YouTube, 2019, och sedan igen på TikTok hösten 2021.

Det är ett väldigt enkelt träningspass, som ska göras ungefär tre gånger i veckan, och som tjejen definierar som "en riktig vändpunkt" ("game changer"). Läs vidare för att ta reda på vad det handlar om.

Advertisement
@laurengiraldo/TikTok

@laurengiraldo/TikTok

Varför anges träning med denna akronym? Giraldo förklarar det också i videon: det har att göra med hur man använder löpbandet.

  • 12 är värdet på lutningen som ska ställas in på löpbandet, som därför måste lutas som om du gick uppför.
  • 3 är miles per timme (ca 4,8 km / h), alltså hastigheten på tempot som ska hållas.
  • 30 är antalet minuter: träningen varar en halvtimme åt gången.

Lauren Giraldo visar resultaten av denna rutin på sig själv i denna TikTok: ett foto visar henne innan hon börjar följa träningen (som hon upprepar fem gånger i veckan) och ett nyare, där man ser en smalare och mer skulpterad kropp. Den unga kvinnan presenterar det som en bekväm och genomförbar metod för alla som inte vill släpa sig till gymmet.

Rörelse är dock också förknippat med en diet: för att få förändringen som visas i klippet följer kvinnan faktiskt en viss diet och räknar kalorier. Hon ger exempel på sina typiska måltider i YouTube-videon från 2019.

Det är värt att påpeka att den unga kvinnan är en influencer, inte en certifierad sporttränare eller en läkare: vad hon delar med sig av är hennes erfarenhet, och även om resultaten är riktigt lovande och att gå eller springa i en halvtimme flera gånger är en vanlig hälsorekommendation så kan det vara så att för att nå en målvikt och målform är det nödvändigt att modulera träningen – och framför allt kosten – på ett sätt som är mer anpassat till verkliga personliga behov.

Experter menar att detta på det hela taget är en bra start eller ett bra alternativ för alla som inte alltid har tid att gå ut och gå i friska luften. Skulle du prova detta?

Advertisement