Inte bara i fönstren: 8 alternativa sätt på vilka du kan använda gardiner för att inreda ditt hem med elegans

av Titti Carlberg

01 Juli 2022

Inte bara i fönstren: 8 alternativa sätt på vilka du kan använda gardiner för att inreda ditt hem med elegans
Advertisement

När vi väljer gardiner till vårt hem tänker vi alltid på storleken på fönstret som de ska täcka, och då självklart vilket material och färg som bäst matchar inredningen i rummet. Det är därför ett användbart och dekorativt element som kan användas på många olika sätt, så klart, men hur är det med tanken på att hänga dem någon annanstans i bostaden?

Med tanke på att de skapar en vertikal skärm mot ljus och nyfikna blickar, så varför inte dra nytta av dessa funktioner i alla andra situationer där de kan användas i hemmet? Det är bara att fixera gardinstängerna på andra punkter i ditt hem, och här blir de dörrar, väggar och annat.

Advertisement

Skiljevägg

Har du ett stort rum där du har skapat ytor för olika användningsområden? Dela av dem med något mjukt och lätt: de kan vara vitrinskåp, hängande hyllor eller vertikala trädgårdar, men de kan också vara gardiner som har fördelen att de kan stängas och dras isär för att alltid förändra rummets utseende.

Advertisement

Dörrar

Om du gillar öppna garderober eller garderobsfack skapade i en nisch i väggen, kan du njuta av dem utan att behöva oroa dig för att alltid hålla dem i perfekt ordning eller behöva ta itu med allt damm i världen för ofta. Det är faktiskt de största problemen som den mycket framgångsrika trenden med möbler utan dörrar innebär för alla. Och gardinerna kan lösa dem: du kan faktiskt tänka på dem som dörrar som du vid behov kommer att hålla öppna och som kommer att "försvinna", men som är redo att täcka och skydda allt när det behövs.

Det fungerar bra på alla garderober och klädkammare!

Dörr

Ett luftigt alternativ till den fasta dörren: en som bara delvis stänger rummet. Kanske, om du ändå inte vill ge upp att isolera rummet när det behövs (ljud och drag är aldrig trevliga), kan du ändå kombinera dem med en riktig dörr. På sommaren kanske det räcker med gardinen, men på vintern värmer du upp rummet bättre med en stängd dörr.

Och de är perfekta om du vill "stänga" ett område genom att skapa ett rum, det blir något som är lite av halvvägs mellan en dörr och en vägg för en säng, kanske på en vind.

Advertisement

För att dekorera väggen

Istället för tapeter eller olika kakel, gardiner! Det är en lite ovanligare idé som skapar en mycket intim atmosfär. Det skapar en sorts alkov och om den verkar överdriven på många väggar kan den alltid bara användas på en, till exempel vid sänggaveln!

Det blir dock den idealiska lösningen i ett rum där väggarna är helt i glas, för att skärma av från solen och skapa intimitet. Du bestämmer själv om du vill hålla den fördragen eller om du vill låta det yttre landskapet "träda in" i rummet!

Advertisement

Och när de väl är ihopdragna i hörnen, kan du forma gardinerna i konstnärliga former!

Skulle du gilla att använda gardiner på det här sättet?

 

Advertisement