Laundry stripping: den grundliga rengöringen, på TikTok, av mattor som släpper ut överdrivet mycket smuts

av Titti Carlberg

27 Juni 2022

Laundry stripping: den grundliga rengöringen, på TikTok, av mattor som släpper ut överdrivet mycket smuts
Advertisement

Trenden med "Laundry stripping" är väldigt populärt på TikTok: det är praxis att blötlägga kläder eller linne, med blandade rengöringsprodukter, för att få bort all smuts från tygerna som inte ens normala tvättprogram kan eliminera. Bokstavligen betyder faktiskt det engelska uttrycket "klä av tvätten"

Till den ständigt växande listan av experiment av denna typ läggs även mattor, som faktiskt är bland de svåraste sakerna att tvätta. En av de alla profiler som har provat sig fram med Laundry stripping är @gentleawakening, som provade tekniken med en stor ihoprullad matta, som lämnades i blöt - som det föreslås i dessa videor - i badkaret. Läs vidare för att få veta mer.

Advertisement
@gentleawakening/TikTok

@gentleawakening/TikTok

Produkterna som löses upp i varmt vatten är: 2 tvättmedelstabletter, 1 kopp tvättmedel i pulver, 1 matsked fläckborttagningsmedel av aktivt syre, kristaller av tvättläsk och ett mått parfymerade pärlor för tvätt.

Efter att ha hällt upp allt och blandat ut det i vattnet, lägg i mattan (nödvändigtvis lite vikt) och flytta runt den så mycket som möjligt så att den blir helt blöt av tvättmedelsblandningen och det börjar verka. Efter några minuter börjar vattnet att mörkna och blir mer och mer grumligt efter hand. Du kan se det här

I de olika videorna med Laundry stripping används inte nödvändigtvis alla dessa ingredienser tillsammans. Överväg alltid att blanda ämnen som inte ger upphov till farliga reaktioner. Och i det specifika fallet med mattor, som kanska kan vara gjorda av mycket tunt garn, är det alltid viktigt att först ta reda på vilka sorters tvättmedel och andra ingredienser som kan användas för tvätt. 

Ibland innebär denna djuprengöring användning av tvättmedel, bikarbonat eller borax. Det som aldrig verkar saknas är dock fläckborttagningsmedel av aktivt syre. 

Tänk också på att i slutet av dessa procedurer kommer du att behöva lägga mycket tid på att få bort de rester som finns kvar på botten av badkaret.

Har du redan provat några av dessa experiment av Laundry stripping?

Advertisement