Grus, stenar och småsten: gör det till din trädgårds starka sida med eleganta designer

av Titti Carlberg

28 Juni 2022

Grus, stenar och småsten: gör det till din trädgårds starka sida med eleganta designer
Advertisement

En gång i tiden inrymde många trädgårdar områden täckta med grus och  småsten av olika slag: det var bekväma lösningar, eleganta alternativ till enkel lera och billigare än asfalt. Och än idag, som då, ger de en otvivelaktigt klassisk charm. Men inte bara: när stenar med mindre traditionella former eller färger används, särskilt i kombination med samtida designlösningar, får de en verkligt oemotståndlig modern och sofistikerad karaktär.

Du kan använda olika sorters sten och småsten som bårder, för att skissera områden i trädgården som ska se ut på olika sätt eller till och med för rent dekorativt syfte. Ta en titt på förslagen nedan för att få reda på hur du kan integrera grus och stenar i arkitekturen i din trädgård.

Advertisement

Gråa runda små stenar, de från en flod, för en bård som skiljer gräsmattan från staketet: det är ett sätt att dekorera, lägga till en remsa av kontrasterande färger som berikar landskapet. Men det är också ett praktiskt sätt att undvika att trampa på gräsmattan så att den inte ska bli förstörd och för att slippa klippa gräs jäms med staketet.

 

Advertisement

Samma sak kan också vara användbar i utrymmet mellan rabatten och gräsmattan eller stigar. Och det är även en detalj som förfinar utseendet på trädgården.

Möjligheten finns också att använda krossad sten av olika slag som kompost. I rabatter där det finns några suckulenta växter och kanske stenblock är de en mycket elegant läsning för att skapa en fascinerande kromatisk kontrast.

Det går också att kombinera stenar av olika slag och framför allt av olika storlekar och på så sätt leka med formerna som om det vore en naturlig mosaik.

Att använda dem som markbeläggning runt suckulenta växter är det bästa valet för rabatter som livar upp utrymmen belagda med trä eller betong, det vill säga, de med en mer modern design.

Advertisement

Grus är alltid ett utmärkt val i stigarna som korsar det gröna, kanske varvat med plattor som det är bekvämare att gå på. Det får ett mer naturligt utseende och interagerar bättre med de omgivande gräsmattorna än remsor av asfalt eller betong.

Och även när de täcker större ytor kan japanska plattor i alla former och storlekar alltid användas för att man ska slippa gå på krossad sten.

Advertisement

Även stenar som verkar vara lika stora och i samma färg, skapar en otrolig effekt: perfekt i de sammanhang som anges ovan, de med suckulenter, av lärdomen xeriscaping.

Inget hindrar dig dock från att använda den här typen av kompost även i rabatter: den är verkligen dekorativ och arbetar alltid för att hålla kvar fukten i jorden länge.

Advertisement

Vita stenar är bland de mest populära inom modern trädgårdsdesign.

Har du använt grus eller stenar i arkitekturen på dina grönområden?

Advertisement