Använd salvia för att göra ett doftande hushållsrengöringsmedelsspray

av Hilda Maria Morgan

26 Juni 2022

Använd salvia för att göra ett doftande hushållsrengöringsmedelsspray
Advertisement

Förutom att användas i köket, där den berikar rätter med en otvetydig arom, är salvia också förknippad med en rad ritualer som syftar till att främja avkoppling. Faktum är att man över hela världen bränner små kvistar av denna aromatiska ört för att utnyttja dess avkopplande förmåga; men det uråldriga botemedlet att låta bladknippen naturligt torka upp och ner, hängande i olika delar av huset, fungerar också.

Till detta kan tilläggas att den kan används hackad i påsar för att parfymera lådor och garderober med mera. Och det är till och med möjligt att använda dess lukt för att göra ett hushållsspraytvättmedel för användning på flera ytor.

Advertisement
Creativo

Creativo

Receptet som vi ger dig idag är ett av de som är baserade på vinäger, en ingrediens som gör det till ett perfekt medel för att avfetta ytor, men som – precis alla gör-det-själv-produkter baserade på vit vinäger – inte ska användas på ytor av sten (särskilt marmor och granit) eller trä, eller åtminstone sparsamt.

Vad behövs

  • Vit vinäger av alkohol
  • Salviablad
  • Glasburk med lock
  • Sprayflaska

Mängderna beror på behållarna och hur mycket produkt du vill förbereda och sedan hur mycket du ska använda. Så börja med små mängder (även 250 ml vinäger och 10 eller 15 st salviablad, till exempel), för att se om du gillar huskuren.

Proceduren är egentligen väldigt enkel:

  1. Lägg salviabladen (torkade) i burken
  2. Häll i vinägern utan att fylla burken helt, fyll drygt 3/4 av behållaren
  3. Stäng burken tätt och skaka den lite
  4. Förvara allt på en solig plats i minst 7 dagar eller till och med 14, och du kommer att se att blandningen kommer att ändra färg (det kommer att färgas av bladen)
  5. Vid tidpunkten för användningen av denna infusion (som kommer att ha en stark lukt) späd den i vatten med ett förhållande av 1: 4. Så för 100 ml vinägerinfusion behöver du använda 400 ml vatten. Fyll en sprayflaska med blandningen.
  6. Du kan framhäva den önskade aromen med eterisk salviaolja.

Denna procedur är också lämplig med andra parfymer: du kan också lägga till lavendel till salvian. Eller så kan du använda timjan och citronskal, eller kanel- och apelsinskal!

Du kan också lägga till några droppar flytande diskmedel, eller flytande castile tvål för en ännu mer avfettande produkt.

Har du någonsin tillrett ett sådant medel?

Advertisement