Odla rosor i krukor: upptäck användbar information för att njuta av sensationella buskar

av Titti Carlberg

28 Juni 2022

Odla rosor i krukor: upptäck användbar information för att njuta av sensationella buskar
Advertisement

Med några få undantag som rör växter som når verkligt imponerande dimensioner, kan de flesta sorters rosor odlas i kruka, och det gör det faktiskt möjligt att njuta av vad som anses vara "blommornas drottning" på platser där det annars inte skulle vara möjligt. Om du inte har någon trädgård utan bara en balkong, eller om trädgården är för liten för att ge plats åt en rabatt med rosor, eller marken är olämplig för att dessa växter ska trivas (eller till och med överleva), då är en kruka det bästa valet.

Som alltid, när en växt odlas i blomlådor, utan all den frihet som garanteras av marken, kommer du att behöva ta en rad försiktighetsåtgärder men oroa dig inte, de är helt hanterbara. Och tänk på att, om du skulle flytta till en annan bostad, kan du ta dina rosor med dig!

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Vad ska man vara uppmärksam på?

 • Välj rätt rosor: som sagt är inte alla lämpliga. Undvik därför klättrande rosor eller vandrande, som växer åt alla håll. En del av dem skulle vara för instängda i en kruka. Även Grandiflora tenderar att bli väldigt höga, så de är inte heller särskilt lämpliga att odlas i kruka, om krukan inte är riktigt stor.
 • Föredra därför de marktäckande miniatyrrosorna, uteplatsrosorna, polyantarosor. Det finns även några lämpliga engelska, med fantastiska blommor och dofter.
 • Storleken på krukan: ta alltid reda på i förväg vilken sorts rosor du vill köpa, för att omedelbart upptäcka storleken den kommer att få som färdigväxt. Miniatyrer, till exempel, kräver mindre krukor än de engelska.
  Engelska rosor tenderar att växa upp till en meter och en och en halv meter på höjden (vissa ännu mer, och bör undvikas för krukodling), så en kruka i bra storlek är en med minst 25 liters kapacitet, och det finns faktiskt vissa odlare (som David Austin) som rekommenderar en 60 liters kruka för denna sort! Om rosen är mindre kan det gå bra med 15-literskruka. Kom dock ihåg att ju mindre krukan är, desto snabbare kommer rosen att absorbera det vatten och de näringsämnen den behöver för att växa, vilket tvingar dig att hålla ett öga på den mycket oftare.
 • En annan viktig faktor för krukor är att de måste ha utmärkt dränering, eftersom vattnet tenderar att stagnera i behållare av alla slag och därför riskerar att orsaka rotröta och sjukdomar.

 

Advertisement
Pixabay

Pixabay

 • Bevattning: på sommaren kan de minsta krukorna behöva vattnas till och med varje dag under perioder av torka.
 • Plantering: Oktober eller november till april och maj är bra, med undantag för perioder av hög kyla (när jorden blir för hård) och de med extrem hetta (där "traumat" av transplationen skulle förvärras av temperaturen och torka).
 • Exponering: rosor trivs bäst i solen, men de i krukor kan vara känsliga för höga temperaturer som orsakar att de torkar snabbare, de kanske föredrar ett visst skydd mot de hetaste solstrålarna mitt på dagen, särskilt på sommaren.

Så här odlar man den i kruka

 1. Lägg i lite expanderad lera eller till och med lite småsten i botten för att säkerställa en bra dränering. En tjocklek på två till tre fingrar.
 2. Ställ ner rosen i krukan med den krukan som den stog i när du köpte den för att förstå hur mycket jord du ska lägga på botten för att få den att växa på rätt sätt.
 3. Fyll på med jord (universaljord av bra kvalitet)
 4. Plantera rosen (borttagen från krukan som den hade vid inköpet)
 5. När du ska fylla utrymmet på sidorna använd kompost blandad med jorden
 6. Pressa inte jorden runt kragen utan vattna så att vattnet gör den mer kompakt på ett naturligt sätt
 7. Tillsätt mer jord nästan ända upp till kanten på krukan (lämna bara någon centimeter) och vattna igen. Se till att vattnet rinner ut smidigt
 8. På sommaren kan du sätta en tallrik under krukan för att hjälpa plantan att bekämpa de höga temperaturerna, men ta bort den så fort du inser att jorden förblir våt under en längre tid efter bevattningen.

Bra trädgårdsskötsel!

Advertisement