Upptäcker Hoya Carnosa, den oemotståndliga klätterväxten med porslinsblommor

av Hilda Maria Morgan

21 Juni 2022

Upptäcker Hoya Carnosa, den oemotståndliga klätterväxten med porslinsblommor
Advertisement

Porslinsblomman (Hoya carnosa) kommer från Indokina, Indonesien och Australasien, de är växter med ett extremt fascinerande utseende, de är epifyter som orkidéer (därför växer de i sin livsmiljö på trädgrenar) och har stora glänsande gröna blad. Det som däremot gör dem riktigt oemotståndliga är blommorna: de är halvklotformade klasar av små blommor som verkar vara modellerade porslin, och som - speciellt på kvällen - avger en behaglig doft.

Även om de är ganska kända över hela världen, kan dessa växter inte sägas vara riktigt rustika: de fruktar intensiv kyla och föredrar ett varmt och fuktigt klimat som de i ursprungsområdena, därför odlas de ofta som krukväxter eller växthusväxter. Med rätt försiktighetsåtgärder är de dock lättskötta och långlivade växter.

via Royal Horticoltural Society

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Klimat och exponering

De är lätta att odla men inte riktigt rustika. Faktum är att där vintertemperaturerna är mycket kalla måste de förvaras i skydd, ofta inomhus eller kanske i växthus.

På våren och sommaren kan du placera dem på mycket ljusa ställen, där de dock skyddas från direkt solljus under dygnets varmaste timmar, annars finns det risk att bladen bränns. På vintern eller hösten är dock den ljusaste platsen (skyddad från kyla och vind) bra, eftersom strålarnas intensitet i allmänhet är lägre.

Den lägsta temperatur som ska garanteras på vintern är 10 °.

Välj i alla fall noggrant de två punkter som du vill flytta krukan till (om du inte bor på platser med milda vintrar, för i så fall kan du prova att plantera den i marken eller i krukor som står fast på en viss plats) : dessa växter vill inte bli flyttade på efter att de kommit i knopp.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Jord

När det gäller jorden, eftersom det handlar om en epifyt, behöver jorden vara så lätt som möjligt för att lämna rötterna "fria" utan att kväva dem, precis som med orkidéer. Det finns alltså de som odlar dem i lite jord för suckulenta växter, och de som lättar upp mycket universaljord av god kvalitet genom att blanda den med mycket bark eller till och med expanderad lera och perlit.

Bevattning

De behöver mer vatten under varma årstider, då bör de vattnas en eller två gånger i veckan. På hösten och ännu mer på vintern kan dock ingreppen minskas, ta hand om bevattningen först när jorden är torr (men vänta inte tills den blir helt torr som med vissa kaktusar till exempel).

publicdomainpictures.net

publicdomainpictures.net

Gödsling: om du vill använda gödsel, gör det inte mer än en gång i månaden mellan oktober och februari (då växterna vanligtvis är i viloläge) och öka till max två gånger i månaden på våren med produkter rika på kalium.

Andra indikationer

  • Ta inte bort blomstjälkarna när de har vissnat, eftersom de kan återgå till att blomma från dem.
  • Säkerställ en viss konstant luftfuktighet genom att hålla krukorna (särskilt på våren/sommaren) på ett fat med expanderad lera eller grus som alltid är uppblötta i vatten (ej nedsänkta i vatten).
  • Om du behöver plantera om plantan till en större kruka, gör det på våren innan blomningen, och sluta med all gödsling i en och en halv månad.

Lycka till med trädgårdsarbetet!

Advertisement