Vill du täcka öppna skåp eller hyllor? Hitta den lösning som är rätt för dig

av Hilda Maria Morgan

13 Juni 2022

Vill du täcka öppna skåp eller hyllor? Hitta den lösning som är rätt för dig
Advertisement

Öppna skåp, samt hyllor som används i många av husets rum för att möblera och organisera, är en ständigt populär trend inom inredning. Ur estetisk synvinkel är de lätta och luftiga, därför tynger de inte inredningen och verkar snarare spara plats. Dessutom har de ofta mycket essentiella former, sådana som lyckas integreras i många olika inredningsstilar.

Alla dessa fördelar gör dem till en stor favorit framför traditionella skåp med dörrar. Men det finns också vissa aspekter som kan orsaka irritation i det långa loppet: alla föremål som placeras på hyllorna är alltid synliga, så du kan inte kosta dig på att låta dem stå i oordning; och framför allt utsätter avsaknaden av överdrag alla ytor och föremål som placeras på hyllorna för damm och smuts. Hur tar man sig runt detta utan att byta möbler? Täck dem bara lite från insyn med någon praktisk och smakfull inredningslösning.

Advertisement

Den första lösningen, som är enklast och verkligen anpassningsbar till alla typer av öppna möbler, är gardiner. Om ytan som ska täckas är mycket stor, är det bäst med ett ljust tyg och en neutral färg eller som i alla fall perfekt matchar de nyanser som används till resten av möblerna.

Advertisement

Genom att kombinera några hyllor och en gardin för att täcka allt kommer du också att kunna skapa skåp i slutet av en korridor eller på platser där det kanske var svårt att hitta en möbel i rätt form och storlek.

Gardinerna stör inte ens när lampor installerades för att lysa upp de olika hyllorna.

De är en perfekt lösning för garderobsfack skapade i en nisch i väggarna, och där kan du också använda gardiner gjorda av tjockare tyger, eller dekorerade med beslag, om de inte är tunga.

Mitt i en vit och neutral möbel kan du istället röra dig fritt i valet av gardiner vars tyger är dekorerade med färgade tryck av olika slag.

Advertisement

Sedan finns det de mer sobra alternativen som stela gardiner, som är en korsning mellan de mjukt draperade som vi sett hittills och riktiga jalusier.

Förutom att skjuta gardinen horisontellt på en stång som löper längs ovansidan av skåpet som ska täckas, kan du även stänga ett öppet skåp på flera sidor, genom att installera ett cirkulärt eller fyrkantigt stöd som hänger i taket (som görs för vissa duschar).

Advertisement

När man kommer till de mer bågliknande alternativen finns det skjutdörrar, som de populära ladugårdsdörrarna.

Men det saknas inte lösningar med en mer förfinad design som träpaneler med tunna stänger som glider på nästan osynliga spår.

Advertisement

Det råder ingen brist på idéer för att anpassa träpaneler (inklusive plywood) till IKEAs mest kända öppna möbler.

Och då kanske man till och med får bygga skräddarsydda gör-det-själv-dörrar, kanske med träram och så en lättare Wiener-skärm i halm.

Har du redan installerat liknande lösningar till dina öppna möbler?

Advertisement