En vattenträdgård i miniatyr som bordsdekoration: 9 fantastiska idéer att inspireras av

av Hilda Maria Morgan

13 Juni 2022

En vattenträdgård i miniatyr som bordsdekoration: 9 fantastiska idéer att inspireras av
Advertisement

Det är något avkopplande och behagligt med att beundra havsbotten: vi gillar att göra det i akvarier, och kanske har någon till och med ett akvarium med levande fiskar och växter för att dekorera i hemmet. Men om du gillar tanken på att beundra dessa undervattensvärldar mer än att se fiskar som alltid simmar i samma utrymme, kan du överväga att skapa vattenträdgårdar i miniatyr, som kan användas för att dekorera huset med originalitet.

Det kan räcka med en vas, en kanna eller annan stor och rejäl glasbehållare för att skapa fantastiska kompositioner som du också skulle kunna använda som bordsdekorationer. Vattenväxter, men också sand, alger av olika slag med mera: när du väl börjar designa en sådan komposition finns det tusen möjliga kombinationer. Kolla in idéerna nedan för att hitta inspirationen som passar dig.

Advertisement

De ser mer spektakulära ut i klara behållare, men till och med en gammal kopp kan innehålla några vattenkompositioner som dessa!

Advertisement

En botten av stenar (många använder expanderad lera eller flodsten) och så några större stenar, kanske de mörka som skapar en väldigt fin kontrast till den mjuka mossan ovanför. Det är ett liknande tillvägagångssätt som det som användes för att skapa sköldpaddans livsmiljö, men det kommer att skapa mycket vackra kompositioner även utan djuren.

Och om du skulle vilja dra fördel av olika växters hydrokulturtekniker, kan du skapa superdekorativa burkar.

I dessa burkar, som kanske eller kanske inte är täckta med trälock eller ännu hellre lock av kork, är en bakgrund av vit småsten (som kvarts) mycket vacker. Resultatet är eleganta skapelser som anpassar sig till alla inredningsdetaljer, även moderna och minimal.

Men även färgglad småsten, eller mörka och större runda och släta stenar, kommer alltid att göra ett gott intryck: vattnet och kanske till och med behållarnas runda väggar kommer blir som ett förstoringsglas som gör att du kan uppskatta annars försummade detaljer.

Advertisement

Bland de roligaste och enklaste växterna att odla i dessa vattenmiljöer är alger, och de populäraste är klotalg. Det här är alger som ser ut som svampiga gröna bollar, verkligen bedårande.

Det finns de som skapar ett terrarium inuti de stora glasburkarna, och dessa nedsänkta världar är lite samma sak, fast i en akvatisk version.

Advertisement

Du kan gå loss med fantasin i skapandet av scenarier som verkar komma ur en fantastisk historia.

Eller dekorera den nedsänkta delen av din komposition med statyer och dekorationer som du väljer som matchar den valda växtsorten.

Skulle du vilja skapa vattenträdgårdar i miniatyr?

Advertisement