Små murar och bårder till dina rabatter: inspireras av dessa fantastiska idéer

av Hilda Maria Morgan

04 Juni 2022

Små murar och bårder till dina rabatter: inspireras av dessa fantastiska idéer
Advertisement

Även om det är sant att det att hitta innovativa lösningar med en oväntad design kan ge det där lilla extra till utseendet på inredningen i hemmet och i trädgården, är det också sant att den lösning som bäst passar ett utrymme ibland kan vara den mer traditionella. När det gäller alternativen att välja mellan för att avgränsa rabatter och resa stödmurar i trädgårdens grönområden, kan det alltså hända att det inte finns något bättre än enkla tegelstenar.

Om vi ​​tar hänsyn till det faktum att till och med enkla föremål som tegelstenar i verkligheten kan användas på lite mindre konventionella sätt, eller i alla fall erbjuder de en mängd olika stilar beroende på material och färger som kännetecknar dem, då blir det inte en banal och tråkig idé att välja dem som medelpunkter inom landskapsarkitekturen i våra trädgårdar.

Advertisement

När man tänker på det smälter den typiska färgen på tegelstenar, den rödaktiga, alltid in med alla sorters blommor och löv - precis som terrakotta.

Advertisement

Men för att variera på temat kan du leta efter en viss typ (och färg) av sten som har skurits till tegelstenar och bygga stödmurarna till de upphöjda rabatterna med dessa.

Om däremot den färg som passar trädgården bäst, självklart med hänsyn till husets stil, är grå, inga problem! Det finns tegel och till och med betong av alla dess slag.

Tegelstenar integreras väl med träkonstruktioner.

Och även när du tänker på typerna av stenläggning eller golvbeläggning, är det få som inte kan kombineras med tegel: du behöver bara hitta materialet med den mest lämpliga färgnyansen.

Advertisement

Att bygga väggar med tegel gör att du kan skapa bårder av vilken form som helst och vill också infoga nischer, bänkar, trappsteg...

I de högre väggarna finns det alltid mellanrum med jämna mellanrum mellan tegelstenarna: de kan bli hålrummen som kan fyllas med växter som lämpar sig för stenpartier!

Advertisement

De är också perfekta material för platta bårder, de på marknivå.

Och för att skapa böjda linjer kan du välja de som passar in i varandra med rundade ändar.

Advertisement

En rad av skurna tegelstenar runt rabatten och en remsa med andra tegelstenar lagda platt gör att du kan klippa jämna kanter på gräsmattan med gräsklipparen utan att skada rabatter eller att behöva ta till en röjsax.

Och för en kant som skiljer sig från den vanliga, men till låga priser (av de olika typerna av kantstenar är tegelstenar kanske det billigaste och mest hållbara) är det bara att sticka ner dem diagonalt i marken!

Gillar du kanter gjorda med tegelstenar?

Advertisement