8 fantastiska idéer för ljuskronor och lampskärmar gjorda av trälådor

av Titti Carlberg

23 April 2024

8 fantastiska idéer för ljuskronor och lampskärmar gjorda av trälådor
Advertisement

Trälådor har funnits bland de mest populära materialen för återvinning i gör-det-själv- och den kreativa inredningsvärlden en längre tid nu och de blir ofta möbler av alla slag, men lite mer sällan tänker vi på att förvandla dem till ljuskronor och lampskärmar. Det finns dock projekt att kopiera eller produkter att köpa gjorda av olika sorters trälådor: de klassiska från marknader, men också vintagelådor för ägg eller till och med de som används för att transportera vin, och inte bara!

Advertisement

Ett tak fullt av färgglada trälådor som lampor

contemporist.com

Det här taket dekorerat med många trälådor, var och en målad inuti med en färg och utrustad med en lampa, är en vinnande idé av designföretaget TRIAD fr en bar/restaurang i Shanghai, Kina. De lådor som vanligtvisanvänds för att transportera frukt och grönsaker har blivit inredningstillbehör som drar till sig uppmärksamhet, helt i linje med restaurangens budskap.

Hemma kan det räcka med två eller tre ovanför ett stort matbord, eller ovanför köksbänken!

Advertisement

2. En trälåda, tre glödlampor: en idealisk rustik ljuskrona

antiquefarmhouse.com

Annars, om man bara vill ha en, är detta en idé som fungerar: en stor låda, i gott skick och fortfarande med träet i sin naturliga färg (men det finns inget som hindrar dig från att måla den), med tre väl synliga glödlampor: ljust och med en rustik look som passar bra i tusen miljöer.

3. En stor trälåda fylld med små glödlampor

Video tutorial via thegreenworkbench/YouTube

Denna ljuskrona är gjord med en stor trälåda. Till skillnad från de tidigare, som hade sidor med mellanrum mellan brädorna, är sidorna på denna låda massiva träpaneler. För att förvandla allt till en ljuskrona borrades hål, ett för varje glödlampa som sticker ut.

4. En Dr. Pepper-låda, med många flaskor

hometalk.com

En stor hit från en second hand-butik eller en vindstömning: en gammal trälåda, fortfarande rejäl, av samma märke som din favoritdryck. Här ser vi en Dr.pepperläsk-låda, men det går även bra med vilken låda som helst, och för ett lite mer heterogent resultat är det bättre att välja liknande om inte samma sorts glasflaskor.

5. Från vinställ till en kreativ lampa

recyclart.org

Ett fint vin, mousserande eller champagne färdas vanligtvis i en trälåda, vilket är ett vackert föremål i sig som det är synd att slänga eller bränna. Hur återanvänder man den? Förutom att bli en behållare för många förvaringslösningar hemma kan den även bli en kreativ bordslampa eller golvlykta.

Advertisement

6. Ursprungligen var det en trälåda för ägg...

hometalk.com

En verkligen unik lampskärm, den för denna ljuskrona: gjord av en gammal trälåda för ägg. En kub av träplankor som låter ljuset skina genom springorna, och djupare än de klassiska frukt- och grönsakslådorna!

7. När återvinningsmaterial blir konstnärliga inredningstillbehör

Vägglampor gjorda av trälådor och glödlampor

wescover.com

En inredning som stjäl dina blickar! Väldigt rejäla trälådor, sådana som innehåller många fulla glasflaskor har satts upp på väggen, fixerade på spår som håller dem säkra. Var och en sprider ett ljussken och resultatet är en lysande kolumn som påminner om vissa gigantiska strålkastare fokuserade på scenerna av stora utomhusföreställningar!

Advertisement

8. En liten låda förvandlad till lampskärm

En trälåda förvandlad till lampskärm

TheLightDoctor/Etsy

Ytterligare en idé för en rustik lampskärm gjord av en trälåda: för att öka det diffusa ljuset, varför inte lätta upp brädorna genom att borra hål i dem? Många hål på ett jämnt avstånd från varandra som summerar till ljuslinjerna som passerar mellan en bräda och en annan! Enkel men effektiv.

Vill du inreda ditt hem med lampor gjorda av trälådor?

Advertisement