Låt klätterväxter växa på spaljéer av alla dess slag för att dekorera din trädgård med stil

av Hilda Maria Morgan

23 Maj 2022

Låt klätterväxter växa på spaljéer av alla dess slag för att dekorera din trädgård med stil
Advertisement

Klätterväxter är en stor resurs i trädgården: de kan dölja ett område i trädgården genom att skapa avskildhet eller skärma av ett funktionellt men inte särskilt mysigt utrymme ur estetisk synvinkel, de kan täcka en förstörd eller kal vägg, eller berika en genom att göra den livlig och fascinerande; och igen, täcker pergolor, skapar valv under vilka man kan passera för att komma åt de olika delarna av trädgården.

Allt detta kan göras med byggmaterial, men också genom att förlita sig på naturen: rosor, klematis, blåregn, bougainvillea... Dessa är bara de mest kända arterna av klätterväxter. Men från de som blommar och de som har härligt bladverk är möjligheterna oändliga. Och för att dra fördel av deras skönhet och dekorera trädgården är det nödvändigt att ge dem stöd, alltså några spaljéer att klättra på. Nedan hittar du några idéer för att göra dem även med gör-det-själv.

Oavsett om det är för att odla en prydnadsväxt eller kanske till och med för att göra i ordning raderna med tomater eller andra grönsaker, är det bekvämt att skapa ett rutnät med bamburör: de tunnare fungerar bra. Det kommer bli superresistent.

Advertisement

Om du däremot vill ha en lösning som är mer temporär, speciellt för grönsaker eller växter som tappar sin luftdel på vintern, kan du göra en med enkla träpinnar och flätade snören för att bilda ett nät (eller ett repnät) .

Med hjälp av pinnar eller ännu hellre tunna bambukäppar kan du skapa stöd som bildar en sorts hydda: de fungerar både i marken och i krukor.

Och i jorden kommer de att kunna tillåta dig att skapa en fristad som är stor nog för att sitta inunder: föreställ dig hur vacker en bänk eller till och med ett skuggigt och doftande minivardagsrum med rosor, eller kanske till och med jasmin eller vilken klätterväxt du gillar.

Även utan att förena spetsarna på pinnarna som fastnat i krukan, men genom att koppla ihop dem flera gånger längs sin höjd med en runda tråd (eller rep) kommer du att kunna skapa ett cylinderstöd för vilken klätterväxt du vill.

Advertisement

Ofta används gamla fönster (men även räcken och bitar av grindar eller staket)... Du skulle kunna återskapa utseendet på ett fönster i spetsbågeform med trä!

För att snabbt skapa en spaljé som du kan ha till vilket planteringskärl som helst för dina klätterblommor, kan du också arbeta med pinnar och ett hönsnät.

Advertisement

Om du däremot vill skapa en båge att gå under kan du fixera stödpinnar på sidorna av en gång (i upphöjda rabatter om du vill) och sedan skapa valvet med ett rejält och högt nät som används för staket.

Gör-det-själv-spaljén kan vara ett tillfälle att arbeta med träbitar (även återvunna) och skapa ett galler med mer konstnärliga proportioner.

Advertisement

Och du kan också återvinna alla typer av föremål: till och med strukturen hos en gammal rund studsmatta!

Har du redan skapat några gör-det-själv-spaljéer för trädgården?

Advertisement