Har du inget direkt ljus i hemmet? Upptäck de 5 växterna som du kan odla

av Hilda Maria Morgan

15 Mars 2022

Har du inget direkt ljus i hemmet? Upptäck de 5 växterna som du kan odla
Advertisement

Även om det är tveklöst att solljus är avgörande för växters överlevnad, lyckas vissa överleva och anpassa sig även under halvskuggiga förhållanden, där solens strålar alltså inte når direkt eller bara kommer fram under dygnets kallaste timmar, alltså morgon eller kväll.

Det är därför ingen slump att bland de mest populära krukväxterna finns de som har en sådan grundläggande egenskap: det finns inte alltid utrymme bredvid fönstret dit det direkta solljuset når, men detta betyder inte att det inte går att odla olika exemplar inomhus. Nedan beskrivs fem växttyper som tål halvskugga.

Advertisement

Saintpaulia

Saintpaulia

Pixabay

De är suckulenter med ursprung i Afrika, som inte behöver mycket vatten och alltså odlas vanligtvis inomhus. De älskar ljusa platser men inte direkt solljus och kräver viss uppmärksamhet när det gäller bevattning: jorden måste förbli knappt fuktig men inte blöt och utsättas för ett minimum av ventilation. När man vattnar växten är det viktigt att vattnet endast når jorden och inte löven. Man bör också se till att kontrollera ofta om det finns döda löv, som bör tas bort.

Precis som med de andra plantorna på den här listan är det viktigt att krukorna har utmärkt vattendränering.

Advertisement

Fredskalla

Fredskalla

pixnio.com

Denna växt behöver också stå på en ljus plats men inte direkt exponerad för solen. Fredskallan är en extremt dekorativ växt som inte behöver ständig vård, och speciellt på vintern nöjer den sig med sporadisk vattning. Det ställs ofta i badrummet, eftersom det är ett fuktigt utrymme med relativ halvskugga. På våren och sommaren utvecklar den vita doftande blad, ovala som omger gröna och vita spadix.

Murgröna

Murgröna

piqsels.com

I trädgården planteras de ofta i och med att de är extremt livskraftiga klättrare som kan erövra allt. Det är dock växter som också fungerar mycket bra som "naturliga filter" för att rena luften och som klarar av att överleva även i svagt ljus och under, för många andra exemplar, svåra förhållanden. Dess klättringsvana gör den väldigt dekorativ hemma om man låter bladverket falla nedåt, så placera den i hängande korgar eller placera krukor på bord, hyllor eller bänkar, och låt grenarna falla neråt.

Garderobsblomma

Garderobsblomma

Commons Wikimedia

Zamioculcas zamiifolia är en växt som har överlevt i Afrikas torra jordar i århundraden, tills holländska plantskolor i dessa områden förstod dess enorma potential. Sedan några decennier har Garderobsblomman därför dykt upp lite överallt, i hem, på kontor, köpcentrum eller andra liknande byggnader runt om i världen. Den anses "omöjligt att döda", för egentligen finns det bara två faktorer att ta hänsyn till: garantera en konstant temperatur mellan 18 och 25 grader och att vattna den först när jorden är torr, utan för mycket brådska. Det räcker med lite mer vatten än nödvändigt för att få den att sakta börja ruttna.

Svärmorstunga

Svärmorstunga

Pixabay

Den kan stå i vilket rum som helst i huset, så länge det är en ljus plats men den inte utsätts för direkt solljus. Den är också bra i sovrummet eftersom det under natten omvandlar CO2 till syre genom att filtrera gifterna som finns i luften. Denna växt fruktar dock kylan och plötsliga temperaturförändringar.

Också av denna anledning är det viktigt att blöta jorden endast när jorden är helt torr. Var sedan försiktig så att du inte skadar bladens spetsar, för att inte riskera att de inte längre växer ut.

Vilken av dessa växter gillar du bäst?

 

Advertisement