Är det dags att göra en noggrann rengöring av tvättmaskinen? Upptäck hur du kan göra det med vinäger

av Titti Carlberg

08 Mars 2022

Är det dags att göra en noggrann rengöring av tvättmaskinen? Upptäck hur du kan göra det med vinäger
Advertisement

Tvättmaskinen tar hand om smutsen från alla tyger i ditt hem, från kläder till linnet som vi använder, och för att den ska lyckas göra det på bästa sätt måste den underhållas på rätt sätt. Den bör faktiskt göras ren regelbundet så att det inte finns någon risk för mögelbildning eller ansamling av kalk som får konsekvenser för själva tvättens funktion och framgång.

För att säkerställa korrekt hygien och förvisa dålig lukt, är det möjligt att fortsätta med en regelbunden rengöring, vanligtvis en gång i månaden, med bara vit vinäger och bikarbonat.

Advertisement
Creativo

Creativo

Du behöver:

 • vit alkohol vinäger
 • Bikarbonat
 • en sprayflaska
 • en mikrofiberduk
 • en gammal tandborste

Tillvägagångssätt:

 1. Häll vinägern i sprayflaskan och spraya inuti trumman på tvättmaskinen, sprid sedan ut det med hjälp av mikrofiberduken. Du kan också, om du inte har någon sprayflaska, blötlägga mikrofiberduken direkt men utan att överdriva med vinäger.
 2. Gå sedan över gummitätningarna; att använda vinäger på dem för ofta kan förstöra dem i längden, så fukta trasan lätt och torka gummit i alla springor, på det sättet samlar du upp all smuts. Var noga med att gnugga försiktigt på de större fläckarna, det är de som bildar mögel och måste avlägsnas försiktigt.
 3. Gör rent alla mellanrumm i tvättmedelsfacket med hjälp av tandborsten som är doppad i vinäger.
 4. Häll i en halv liter vinäger i facket för tvättmedel.
 5. Starta ett tomt tvättprogram på högsta möjliga temperatur som därför också är ganska lång, inte under 60 grader.
 6. När den är klar kan du, om du vill, starta en till tvättcykel, men med 130 gram bikarbonat i trumman.
 7. Med den vinägerfuktade mikrofiberduken kan du torka av tvättmaskinen utvändigt.
 8. Låt luckan stå öppen tills tvättmaskinen är helt torr, du kan påskynda processen genom att torka med en torr trasa inuti.

Dessa indikationer fungerar med frontmatade tvättmaskiner. Om din däremot har en toppfyllning, fyll den med en liter vinäger, starta ett långt tvättprogram med hög temperatur. Men när tvättmaskinen är fylld med vatten, strax efter programstart, stäng av den och låt vattnet med vinägern verka i en timme. Under den tiden kan du ta hand om apparatens utsida. Starta sedan om programmet till slutet. Även i detta fallet kan du fortsätta med en andra tvätt efter att du har fyllt trumman med 250 gram bikarbonat.

Advertisement