Även i badrummet kan man använda tapeter: låt dig inspireras av 12 fantastiska inredningsidéer

av Titti Carlberg

10 Mars 2022

Även i badrummet kan man använda tapeter: låt dig inspireras av 12 fantastiska inredningsidéer
Advertisement

Tapeter är en typ av täckning av innerväggarna i en bostad vars popularitet i designhistorien har varit periodvis: år av försvinnande från scenen växlar och sedan bevittnas verkliga tillbakablickar som varje gång kommer med uppdateringar i design men framförallt i fakturan. 

Sedan flera år tillbaka har tapeter faktiskt kommit tillbaka för att visas i butiker, kataloger och sedan i hemmen, tack var att de har blivit lättare att applicera, mer motståndskraftiga, lättare att rengöra och med många olika ytbehandlingar. Så för alla rum i bostaden finns det nu otaliga att välja mellan, och när det kommer till badrummet är tapeter inte längre tabu. Kolla in idéerna nedan.

Advertisement

Den mest lämpliga är vinyltapeten: i badrummet måste väggarna tvättas och saneras ofta, och det är väldigt fuktigt. Det är dessutom en välbesökt plats av många personer så du behöver en hållbar tapet, så det bästa är vinyltapet.

Advertisement

Det är ett effektivt alternativ till gipsens monotoni för dem som vill dekorera väggarna med färgade mönster.

Det finns även glasfibertapeter som täcker väggen med ett ännu mer vattentätt och jämnt lager, som dessutom är brandsäkert. De är de mest hållbara men också de dyraste, de är också tvättbara.

Vinyltapeten är också sådan att den lyckas replikera utseendet på andra beläggningar, men med en avgjort lägre kostnad. Majolika, sten eller trä blir därmed en prisvärd look.

Bland botanikmönster, är den med bananblad en av de mest populära.

Advertisement

Om resten av möblerna matchar kan det vara trevligt att tänka sig tapeter som är inspirerade av Chinoiseries estetik.

Den kan även täcka bara en vägg, vilket gör den till accentväggen: det kan vara väggen bakom handfatet eller kanske den vid foten av badkaret?

Advertisement

Om du gillar att ha växter i badrummet, tänk på hur mycket starkare effekten skulle bli om väggarna också dekorerades med botaniska motiv.

Med tapeter kan du våga dig på grafik, vilket är omöjligt med vanliga kakelplattor.

Advertisement

Det är en beläggning som gör att du vågar dig på mörkare färgkombinationer.

Det viktiga är att alltid matcha färgen med badrumsinredningen och andra element, så att det dekorativa på väggen förblir det mest framträdande.

Advertisement

Från väggen till taket, det är ganska djärvt, men kan bli snyggt.

Vill du ha tapet i badrummet?

Advertisement