Ska du sälja eller hyra ut din bostad? Ta reda på hur du får det att se bäst ut med små riktade insatser!

av Titti Carlberg

28 Februari 2022

Ska du sälja eller hyra ut din bostad? Ta reda på hur du får det att se bäst ut med små riktade insatser!
Advertisement

När ögonblicket för att sälja eller hyra ut bostaden kommer, ska du försöka ordna det så gott du kan så att eventuella köpare eller framtida hyresgäster kommer att bli imponerade på ett positivt sätt. Ibland räcker det dock inte med att plocka undan och städa ordentligt: det finns små finesser att lägga till här och där som gör skillnaden och i vissa fall är det värt att ingripa med ett litet renoveringsprojekt eller något riktat köp för att förstärka utseendet på ett rum.

Färg, möbler, gardiner med mera: det finns olika element att tänka på och ordna på rätt sätt för att få bostaden som du vill sälja eller hyra ut att se vackrare ut. Upptäck några knep genom att läsa vidare.

Advertisement

Oavsett färg på väggarna, såvida det inte är tapet eller någon sofistikerad design är det alltid bra med vitt. Det är inte bara färgen som gör rummet ljusare och större, utan det är också den som ger intrycket av att kunna modifiera och anpassa bostaden efter önskemål så det rekommenderas alltid när du ska sälja.

Advertisement

Plocka undan: inga lådor eller kablar i sikte, inte heller onödiga föremål, högar med böcker och tidningar, kort sagt allt som ofta brukar bli liggandes i dagar (eller månader) bortglömt i ett rum. Ungefär som när vi tar in på hotell vill vi att allt ska vara iordning och städat.

Eliminera överflödiga möbler, eller de som inte matchar resten av inredningen och de som förändrar balansen i möbleringen. Lämna bara det nödvändiga, snyggt möblerat. De nya hyresgästerna kommer att anpassa efter eget önskemål och smak.

Opersonliga utrymmen: möblerna ska ha en behaglig karaktär, men så opersonlig som möjligt, alltid med tanke på att överlåta inredningen till dem som ska bo i bostaden. Så plocka bort leksaker, personliga fotografier, souvenirer och liknande.

I badrummet är det bara vita handdukar som gäller, och helst ska sängkläderna också vara sobra och neutrala. Det ger en känsla av "friskhet" och påminner lite om spa och hotell.

Advertisement

Förstärk ljusstyrkan i rummet genom att sätta upp speglar (en stor eller många små ihop) på en vägg mitt emot ett fönster.

Det finns inget som friska och vackra växter som kan göra ett utrymme gästfritt. Utan natur och grönska skulle vi trots allt inte kunna existera.

Advertisement

Det är oundvikligt att någon kommer att öppna skåp och lådor. Även om de skulle vara bland möblerna du tar med dig när du flyttar är det bra att städa dem också.

Ett stort fönster kan få vilket rum som helst att se större och ljusare ut, och rätt gardiner kan få själva föntret att framstå som större. Sätt bara stången lite högre och låt gardinen hänga (nästan) ända ner till golvet (oavsett om de är ett lätt och klart material).

Advertisement

Det pratas mycket om mattornas förmåga att påverka uppfattningen av tillgängligt utrymme. I vardagsrummet som i sovrummet är det alltid lämpligt att använda mycket stora mattor som är placerade antingen så att de ligger vid en soffa och fåtöljer i det ena fallet och vid sängen i det andra eller åtminstone under benen på dessa möbler.

Prova med dessa små ändringar, de kan göra skillnad!

Advertisement