Den underbara delfinplantan: ta reda på hur man odlar Senecio Peregrinus

av Titti Carlberg

25 Februari 2022

Den underbara delfinplantan: ta reda på hur man odlar Senecio Peregrinus
Advertisement

Den är känd som Delfinväxten eller Delfinhalsbandet (Dolphin Necklace), just för att dess köttiga blad ser ut som en serie delfiner som hoppar i vågorna. Det vetenskapliga namnet är dock Senecio Peregrinus, en växt med ursprung i Sydafrika och resultatet av hybriden mellan arterna Senecio articulotus och Senecio rowleyanus. 

Den kan få upp till 90 centimeter långa hängande grenar, medan plantans höjd i allmänhet inte överstiger 15 centimeter. Med sin hållning är den perfekt för att ha i hängandes korgar eller i krukor på en fönsterbräda, hylla eller balustrad, så att bladverket kan hänga fritt nedåt. Ta reda på mer genom att läsa vidare.

Advertisement
  • Exponering: det är en suckulent, men den gillar inte direkt sol under lång tid, för bladen kan brännas. Den föredrar därför en plats inomhus som är ljus men som sagt var inte i direkt solljus. Fönster i söderläge går bra, eftersom det garanterar ljus på morgonen, men inte mitt på dagen. Och du kan även använda LED-lampor på vintern för dess tillväxt.
  • Temperaturen: den tål inte kyla (härdighetszonen är 10, så ett varmt klimat är bäst). Den lägsta temperaturen de kan tåla (under en kort period) är 4-5 grader, men dess idealtemperatur för tillväxt är 22 grader.
Advertisement
  • Jord: det går bra med den som används till kaktusar och suckulenter i allmänhet, mycket lös och berikat med perlit respektive sand som buffrar vattenstagnation, vilket leder till risk för rotröta och växtdöd.
  • Bevattning: ställ krukan i handfatet, duschen eller badkaret när du vattnar den så att vattnet rinner ut helt. Vattnet ska dränera helt. Detta ska upprepas varje gång jorden är helt torr (även under ytskiktet), alltid för att undvika överdrivet mycket vatten som gör att rötterna ruttnar. Generellt en gång i veckan från vår till tidig höst, och en gång i månaden på vintern när plantan är vilande. Men det är alltid bättre att kontrollera jorden för att förstå om den behöver vattnas eller inte, detta är olika från hus till hus, beroende på om man har en varm, fuktig eller kall hemmiljö.

En kuriosa: dessa växter producerar också små blommor som har en lätt kaneldoft, men för att få se dem måste du ha garanterat rätt odlingsförhållanden, särskilt på vintern. Så från slutet av hösten till början av våren håll den vid en temperatur på 15 grader, se till att du inte överdriver bevattningen och att den garanteras minst 3 timmars solljus (inte mitt på dagen) så att plantan verkligen "sover". De är växter som gärna står trångt, så plantera dem i krukor som är något större än själva plantan.

Har du odlat denna växt någon gång?

Advertisement