Hur man odlar Primulan. den färgstarka och motståndskraftiga blomman som förebådar våren

av Titti Carlberg

25 Februari 2022

Hur man odlar Primulan. den färgstarka och motståndskraftiga blomman som förebådar våren
Advertisement

En enkel blomma som ger mycket tillfredsställelse: Primulan är bland de första växterna som meddelar vårens ankomst, eftersom de börjar blomma i slutet av februari, när vintern börjar tappa den styvare kylan för att ge plats åt gradvis mildare temperaturer. 

De växer spontant på många håll i världen, med enkla och bedårande blommor, och det finns en oändlighet av artificiellt hybridiserande sorter för att få kronbladen i många nyanser (även svart) och växter med dubbla blommor. De är lätta att odla och tål många olika förhållanden: ta reda på mer om primulan genom att läsa vidare.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

  • Exponering: de gillar inte direkt sol under de varmaste timmarna på dygnet, speciellt under de varma årstiderna. På sommaren riskerar de faktiskt att brännas om de utsätts för direkt sol under en längre period. Placera dem i halvskugga, där det är solljus på morgonen eller sen eftermiddag, men utan att vara för mörkt resten av tiden. De mer rustika (vanligtvis de med enklare blommor och utan speciella färger) är mycket mer motståndskraftiga, medan vissa speciella och utvalda sorter fruktar blåst och vind, så det är alltid bäst att placera dem i skyddat läge.
  • Temperaturer: de gillar kyla och fruktar intensiv värme, och de anpassar sig bra så länge det inte är extremt höga temperaturer.
  • Bevattning: den ska vattnas när jorden är helt torr. Ett par gånger i veckan under de varma perioderna och gradvis minskas under de blöta och kalla årstiderna.
  • Jord: den behöver väldränerad mjuk jord berikad med lite torv och de föredrar ett surt pH.
  • Gödsel: ett universalgödsel för blommande växter, som är balanserat i kväve, fosfor och kalium.

Du kan så dem lite när som helst på året, men det är bättre om du undviker de varmaste perioderna. När det gäller sådd är det att föredra att så när natttemperaturen inte är för hög (5-8 grader), så på vintern fram till början av april, så har fröna större chans att utvecklas.

De är vackra i blomrabatternas bäddar men även odlade i krukor (de ska omplanteras ungefär vartannat år). Har du några i ditt hem?

Advertisement