Smutsigt fett och förkolnad i ugnen? Ta reda på hur man rengör den med gör-det-själv-metoder

av Titti Carlberg

22 Februari 2022

Smutsigt fett och förkolnad i ugnen? Ta reda på hur man rengör den med gör-det-själv-metoder
Advertisement

Varje maträtt som vi lagar i ugnen smutsar ner hela det inre facket, från väggarna till gallren till glaset, och med tiden samlas smutsen och blir allt svårare att få bort. Och när det kommer till mat som har läckts ut från en karott och bränts under själva tillagningen, om vi inte torkar bort det direkt, så förkolnas det nästa gång du använder den.

Att låta resterna ligga kvar i ugnen där vi lagar mat är faktiskt inte speciellt bra, och därför måste man ta sig tid att göra så att ugnen blir som ny på nytt. Det är alltid ett hårt jobb, och om man använder starka kemikalier under en längre tid blir det också riskabelt för din hälsa. Så om du vill minska eller helt undvika användningen av de rengöringsmedlen kan du prova att göra ren den med en alternativ hemgjord metod.

Advertisement
Creativo

Creativo

Du kan börja med att mjuka upp den hårda smutsen och lösa upp fettet med en populär metod, som går ut på att du ställer en skål eller liten kastrull (som är värmebeständig) placeras i en varm ugn - drygt 80 grader räcker - och fyll den med vinäger eller citronsaft. Ställ in den i ugnen, stäng av värmen och vänta i minst en halvtimme innan du öppnar luckan, för att låta ämnena verka.

När ugnen är tillräckligt kall för att du ska kunna göra ren den utan risk att du bränner dig, ta bort gallren och placera dem i diskhon eller en stor balja (kanske till och med i badkaret), i varmt vatten och vinäger i lika delar. Du kan använda ett par koppar vinäger och tillsätt ett par droppar diskmedel eller Marseilletvål. Låt de ligga i blöt hela tiden som du gör rent ugnen.

Förbered en pasta med 6 matskedar bikarbonat, 2 matskedar väteperoxid och 2 matskedar diskmedel (för handdisk eller maskindisk) och stryk den på alla beläggningar av smuts i ugnen. Låt det verka medan du tar hand om glaset.

Ta isär de olika delarna på glaset och gör ren dem med en blandning av lika delar vatten och vinäger som du även har tillsatt diskmedel i (några droppar): gnugga med en svamp och låt det verka lite (cirka 15-20 minuter eller en halvtimme) innan du sköljer med en fuktig trasa.

Alternativt kan du använda Marseilletvål utspädd i vatten, tvätta noggrant och torka sedan av med en pappershandduk (eller en ren trasa) som du har dränkt in i vinäger för att få bort eventuella rester som kan finnas kvar av tvålen.

Om du inte kan ta isär glaset men klarar att separera dem tillräckligt för att få en spricka mellan dem kan du skjuta in en flaskborste inlindad i en mikrofiberduk som du håller på plats med gummisnoddar. Blöt trasan med vatten och diskmedel (även lite vinäger) och stick in den mellan glasen och tvätta dem.

Återgå till ugnsfacket: med en svamp indränkt i varmt vatten och lite vinäger (eller en mjuk trasa) torka bort all pasta som du hade strykit över smutsfläckarna, använd sedan en blandning av vatten och diskmedel, där du kan ha lite bikarbonat och vinäger i för att spraya på ugnsväggarna och på botten, torka sedan med en svamp.

Kom alltid ihåg att ventilera ordentligt och bär en mask och gummihandskar för att undvika att andas in ångorna och även skydda din hud.

Advertisement