Bikarbonat för att göra rent och deodorisera garderober: upptäck de enkla och kostnadsfria metoderna att använda hemma

av Titti Carlberg

16 Februari 2022

Bikarbonat för att göra rent och deodorisera garderober: upptäck de enkla och kostnadsfria metoderna att använda hemma
Advertisement

Garderoberna som rymmer våra kläder och vårt hushållslinne eller till och med skåpen där vi förvarar porslin är stängda områden som under vissa förhållanden blir grogrund för uppkomst av mögel och därför spridning av dålig lukt.

Det är faktiskt inte alltid som man vill hålla skåpdörrarna öppna en lång stund för att vädra, och de nås heller inte av solljus. Därför, när vi lägger in något tyg eller föremål som fortfarande är lite fuktigt, eller när själva rummet de står i är fuktigt, fylls även möblerna av dålig lukt och kanske till och med mögel. Bikarbonat kan hjälpa till att bekämpa dessa fenomen, med enkla åtgärder och praktiskt taget utan kostnad.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Det kan fungera som avfuktare: lägg det i bomulls- eller gasvävspåsar, eller till och med i en enkel keramik, trä eller metallskål och ställ det på hyllorna, inuti lådor eller häng det mellan kläderna. Eftersom det är ett mycket hygroskopiskt ämne kommer det att absorbera fukt och när det är tillräckligt impregnerat är det dags att byta ut det mot en ny påse. Frekvensen ändras beroende på hur pass mycket fukt det finns i skåpen, så kontrollera regelbundet.
  • Som deodorant: genom att tillsätta lite eteriska oljor blir vilken skål (eller påse) som helst med bikarbonat en riktig parfymdiffussor. Det räcker med 2 eller 3 matskedar bikarbonat och 3-4 droppar av en valfri doftolja. Den med tea tree är mycket bra om du är rädd för mögel.
  • För att göra rent insidan av skåpen: om det inte finns några speciella fläckar, och du bara vill fräscha upp skåpet, strö bara lite bikarbonat på hyllorna och lådorna och torka sedan med en trasa eller svamp som du har fuktat med lite vatten, gnugga försiktigt. För de vertikala väggarna ska du först blöta svampen, pressa ut överflödigt vatten och strö sedan över den med bikarbonat och gnugga, även på dörrarna. Skölj sedan svampen och torka av garderoben, sedan använder du en mjuk torr trasa och torka så mycket som möjligt. Håll dörrar och lådor öppna tills det är helt torrt och du kan även passera med dammsugaren för att få bort eventuella rester av bikarbonatet.

Bra jobbat!

Advertisement