Varma och sköna mössor: 6 inspirerande virkmönster

av Titti Carlberg

12 Februari 2022

Varma och sköna mössor: 6 inspirerande virkmönster
Advertisement

När den intensiva kylan kommer är det inte lätt att vara utomhus utan ha ha en mössa på huvudet: på vintern, även när man är uppe i skidbackarna tar vi på oss yllemössor och pannband, de blir våra följeslagare under de dagarna.

Som accessoarer tenderar vi att kombinera dem med resten av kläderna, och för att ha perfekt anpassade, den som kan virka kan använda sig av denna teknik för att skapa dem i alla former, färger och storlekar. Med pompoms, garn i olika nyanser och många vackra texturer att välja mellan, mössor av garn blir ett allt mer populärt projekt att virka. Kolla in några av dem nedan.

Advertisement
Tutorial via handmadebyraine.com

Tutorial via handmadebyraine.com

Ett projekt för dig som redan behärskar grunderna i virkning och vill testa något mer utmanande: denna mössa med ett vackert bikakemönster är bearbetat i två delar. Skapa först den räfflade elastiska kanten och följ sedan bikakemönstret genom att gradvis smalnaav varven för att sluta upptill med en rund form. På spetsen kan du lägga till en pompom i fuskpäls eller till och med en gjord av garn, eller någon annan dekoration som du gillar.

Advertisement
Tutorial via acrochetedsimplicity.com

Tutorial via acrochetedsimplicity.com

Även detta projekt, vackra rombmönster i relief, som bearbetas genom några grundläggande masker, lämpligen alternerande med varandra: enkla halvhöga och höga maskor, ibland virkade i resår på framsidan av baksidan är de som ger långsamt liv till denna eleganta mössa. Även här ska pompom väljas efter eget önskemål.

Jordnötssöm: kräver mycket garn, men ger en tjock och mjuk textur, perfekt för plagg som ska bäras i intensiv kyla. Resten görs av nyansen på garnet du väljer.

AlyseCrochet/Etsy

AlyseCrochet/Etsy

Även de enklaste formerna blir unika när garn med speciella färger används, såsom olika typer av melange: urvalet är verkligen stort.

När du tar tag i virkning är yllemössor ett av projekten som du kan börja skämma bort dig själv med genom att prova inte bara olika mönster utan också genom att designa olika färgglada texturer. För en mössa att använda uppe i bergen är stiliserade träd idealiska!

Advertisement
Tutorial via mamainastitch.com

Tutorial via mamainastitch.com

Denna mössa är riktigt tjock och väldigt varm: efter den riktigt höga kanten som är arbetad med breda ribbor, börjar kupolen. Den är virkad med två garn: en lite tjockare som omfamnas av bearbetningen med en lite tunnare, precis som du gör när du skapar korgar. Så det tjockare garnet är som ett snöre som rullas ihop och läggs in i väven allt eftersom.

Har du virkat en yllemössa tidigare?

Advertisement