En stenvägg i sovrummet? 11 idéer med en unik charm för att inreda ditt "bo"

av Titti Carlberg

14 Februari 2022

En stenvägg i sovrummet? 11 idéer med en unik charm för att inreda ditt "bo"
Advertisement

En bostad med stenväggar är väldigt ovanligt i urbana eller moderna sammanhang, och traditionellt förknippas detta naturmaterial med rustik inredning, kanske på landsbygden eller uppe i bergen. Det finns dock många lösningar när det gäller inredning som låter dig integrera steniga väggar utan att påverka designens moderna utseende, och många idéer för att införliva den befintliga stenen i rummets utseende och alltid hitta en fascinerande balans.

Allt detta är möjligt i alla rum i huset, inklusive sovrummet, där stenen i de flesta fall täcker väggen bakom själva sängen, men ibland är det materialet som visar sig på de andra.

Advertisement

Precis som gips i en annan färg, eller tapeter som fyller en vägg med grafiska motiv, kan sten ge ett rum en unik karaktär, vilket gör att det omedelbart ser antikt ut.

Advertisement

Inte bara stenar som väljs, utan också stuckaturen som skiljer dem åt, och avståndet mellan dem kommer att påverka det slutliga utseendet. Ju tunnare gipsremsan är, med stenar av naturlig (därför oregelbunden) form, desto mer sannolikt kommer väggen att ha ett rustikt utseende.

Storleken på stenarna måste också bestämmas utifrån förlängningen av ytan som de kommer att behöva dekorera, efter smak.

De ljusa, precis som vit färg, förstärker ljusstyrkan i rummet genom att öka deras rymlighet.

Även en stenmur kan rymma hyllor. Och de kan också göras med små stenplattor av samma typ!

Advertisement

När ett rum inreds i sten eller tegel på en enda vägg är idén, att rama in den med vit gips som ser ut att röra vid den, ungefär som att avslöja materialet under, är trevlig.

En annan idé, även den giltig för exponerade tegelstenar, är att måla dem vita (whitewashing).

Advertisement

Det finns också många beläggningar på marknaden som är gjorda av stenlameller av olika slag, eller till och med olika former, som har ett avgjort modernt utseende.

För ett rustikt sovrum kan du fundera på att fylla rummet med stenar som är perfekt sammankopplade, som mosaik.

Advertisement

Det finns också möjlighet att täcka endast en del av väggen med stenar, som har oregelbundna konturer och sticker ut på bakgrundsputsen.

Eller skapa en ram på stenväggen med gipsskivor, eller till och med murverk, för att skapa en nisch för sänggaveln.

Skulle du vilja he en stenvägg i ditt hem?

Advertisement