Hål i orkidévasen: upptäck detta knep för att få den att växa bättre

av Titti Carlberg

12 Februari 2022

Hål i orkidévasen: upptäck detta knep för att få den att växa bättre
Advertisement

Många älskar att odla orkidéer hemma, men det krävs en del uppmärksamhet för att få dem att växa och blomma, men det är inte jättesvårt. I naturen är faktiskt många av de orkidéer som vi älskar mest epifyter, så de lever på träd och inte med sina rötter nedsänkta i jorden som många andra växter.

Bland dessa finns Phalaenopsis, eller den art av orkidéer som vi oftast hittar i butiker och plantskolor och därför en av de mest populära växterna. Det rekommenderas ofta att odla dem i genomskinliga plastvaser och att använda rätt sort jord, en blandning som är luftig med grova material. Vilket är den rätta kombinationen som gör att rötterna får exakt den mängd vatten som behövs för att den ska växa utan att blöta den för mycket.

För att tömma vattnet och lufta rötterna kan man dock ta till ett knep som nästan alla med gröna tummar älskar: göra hål i vasen.

Advertisement
Video Tutorial via MissOrchidGirl/YouTube

Video Tutorial via MissOrchidGirl/YouTube

Så här gör du hålen: du kan använda en spetig sax om du inte vill tömma vasen för att sedan plantera om växten, en skruvmejel eller till och med en spik.

  • När du ska göra det med saxen: tänk på den punkt på vasen där du inte ser rötter, och stick hål i plasten med spetsen (eller spetsarna) på saxen, skapa hål som är minst 2-3 mm i diameter. Det är dock mer lämpligt att använda den andra metoden, speciellt om plasten i vasen är hårdare eller om det är dags att plantera om.
  • Med skruvmejsel eller spik: töm vasen och blötlägg växten (detta ska göras när det är dags att vattna orkidén, längre ned förklarar vi hur); värm spetsen på en tänd låga och tryck den sedan på plasten, så att den heta metallen tränger igenom utan ansträngning. Använd en smal skruvmejsel.

Bestäm först, i båda fallen, var du ska ha hålen, vilket kan vara en linje eller en cirkel på ena sidan eller båda sidorna om det är en stor vas.

Fördelarna med hål: 

  • Vattnet flyter bättre än vad det gör med ett dräneringshål endast i botten, på detta sätt blir inte rötterna dränkta med risk att de ruttnar;
  • Risken för att det skapas mögel minskar mellan substratens stycken, som därför varar ännu längre;

Advertisement

Att vattna och plantera om orkidéer

Att vattna och plantera om orkidéer

Commons Wikimedia

När du använder plastvaser med hål rinner vattnet ut snabbare så vid vattning är det nödvändigt att ställa vasen i en balja där du har rikligt med vatten och låt orkidéerna ligga nedsänkta i det i minst 10 minuter (fast helst en timme), men se till att vattnet bara når 3/4 av vasen eller bara upp till kanten, utan att blöta stjälken. I det fallet bör du ta bort lite vatten och torka stjälken och de nedre bladen med absorberande papper.

Om du vill ta vara på möjligheten att plantera om orkidéen när du gör hål i vasen, ska du istället

  1. Blötlägg det nya substratet under en hel natt
  2. Späd ut 60 ml blekmedel i 2 liter vatten och sänk ner vasen och verktygen som du ska använda
  3. Ta bort vasen och skölj både den och verktygen noggrannt
  4. Skapa hålen enligt anvisningarna
  5. Lägg i substratet som nu är blött och orkidén i vasen, vattna på nytt och låt sedan huvuddelen av vattnet rinna ut
  6. Ställ vasen på sin plats när barken fortfarande är blöt men inte droppar längre.

Trevlig trädgårdsskötsel!

Advertisement