Vill du minska luftfuktigheten i ditt hem? Vi avslöjar några enkla knep

av Titti Carlberg

10 Februari 2022

Vill du minska luftfuktigheten i ditt hem? Vi avslöjar några enkla knep
Advertisement

Konstant fukt i vissa rum i bostaden är det som tillåter spridningen av svampar och mögel, som gör luften ohälsosam, speciellt för de personer som har problem med luftvägarna. Faktum är att även om en miljö som är för torr inte är hälsosam är det motsatta överskottet lika skadligt.

Vid uppkomsten av ackumuleringen av fukt i ett rum kan det finnas allvarliga strukturella problem, som bör åtgärdas med ingrepp som syftar till att vattentäta miljön (antingen från taket, från utsidan av väggarna eller genom att reparera läckor i rör), men ibland beror det också på dålig vädring i rummet. I vilket fall som helst där luftfuktigheten inte är ett jättestort problem men ändå behöver minskas, kan du ta till några användbara knep.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

1. Vädra rummen dagligen även de rum som inte används och speciellt de som inte har öppningar utåt. Det räcker med en halvtimme om dagen, du kan öppna dörrarna och sätta på fläktar för att öka luftflödet om du inte vill öppna fönstrena.

2. Att öppna fönster, skjuta undan gardiner och jalusiner eller persienner hela dagen, tjänar också till att släppa in solljus, vilket värmer och torkar, det förhindrar mögelbildning.

3. Det är även viktigt att komma ihåg att sätta igång ventilationsfläktarna i köket och badrummet.

4. Undvik att hänga tvätt inomhus, eller om du inte har något annat val, gör det på morgonen så att de torkar under dagen - när det är varmare - de torkar snabbare då. Det hjälper också om du sätter igång en fläkt eller hänger dem nära ett värmeelement. Och när vädret tillåter öppna ett fönster i rummet där tvätten hänger.

5. Växter absorberar en del av luftfuktigheten i rummet men inte om faten är fulla av vatten. Så var noga med att vattna dem bara när de är torra och överdriv inte. Generellt är det också bra för själva växterna att få vatten först när jorden har torkat, fast ibland beror det på vad det är för sorts växt.

6. Särskilt i badrummet, det rum som är fuktigare än de andra, bör du alltid ha dörren eller ett fönster öppet efter att du har duschat eller badat, och det är också bra att komma ihåg att torka av duschkabinen med en skrapa för att få bort överflödigt vatten.

7. Om det finns en vägg som är påverkad av fukt, flytta bort möblerna från den: rådet är att alltid ventilera rummet. För att inte tala om att även möblerna blir mögliga.

8. Om du ska restaurera en mögelangripen vägg, var då noga med att vidta alla nödvändiga åtgärder för att döda mögelsvampen (blekmedel, väteperoxid eller vinäger är lämpliga medel) och använd sedan en antimögel färg. Tillsammans med de andra försiktighetsåtgärderna är det ett utmärkt försvar.

9. Det finns också gör-det-själv-medel för att absorbera fukt som kan hjälpa i de lättaste fallen:

  • Träkol (som den man använder till att grilla), lägg det på en bricka eller i en ugnsform, byt ut det varannan eller var 3:e månad om det inte är blött.
  • Salt eller bikarbonat, i skålar eller burkar, kanske till och med med några droppar eterisk olja (helst tea tree oil) för att deodorisera. Byt ut dem när de är fulla av vatten.

10. Om rummet är utsatt av mycket luftfuktighet räcker dock inte dessa medel, och då är det lämpligt att investera i en avfuktare, eller en luftkonditionering som också kan användas för att avfukta.

Det är värt ansträngningen för att bli av med fukten i bostaden!

Advertisement