Kända knep för ett fantastiskt hår: vilka av dem fungerar?

av Titti Carlberg

09 Februari 2022

Kända knep för ett fantastiskt hår: vilka av dem fungerar?
Advertisement

Att kunna visa upp ett friskt och glänsande hår är en vana för alla dem som älskar att ta hand om sitt hår, och det är sant för var och en av oss att rätt frisyr, med håret vårdat på rätt sätt, ger oss ett helt annat utseende. För att uppnå detta resultat kan det vara bra att prova olika färger och framförallt olika behandlingar och skötselrutiner, kanske till och med bli inspirerad av de tips som vi läser eller knep som vi får höra talas om helt apropå. 

Det är sant att det finns flera olika naturliga ingredienser (en del av dem har vi säkert i skafferiet) som är bra för håret, samt att hitta rätt tvätt frekvens men man bör alltid utgå från det personliga behovet, och vi måste också dra ett streck över och utesluta några myter som inte har någon grund.

Advertisement
Pexels, Pexels

Pexels, Pexels

1. Att klippa håret ofta gör det starkare: det är sant i den mening att när du väntar med att klippa håret och det bildas kluvna toppar försvagas det på längderna, det blir sprödare och kan brytas av. Att istället klippa dem regelbundet gör att risken för detta minskas och håret blir fylligare. Men hur ofta ska man klippa det? Det beror på typen av hår, tunt eller färgat hår bör toppas en gång i månaden eller var 5:e vecka, är håret vågigt och tjockt räcker det med en och en halv månads intervall, de som istället har lockigt hår kan vänta upp till två månader. Men egen erfarenhet är alltid den bästa guiden i dessa fall.

2. Att rycka bort gråa hårstrån gör att det växer fortare: Detta stämmer inte alls, att agera på det sättet gör bara att det växer ut ett nytt hårstrå. "Följande" hårstrå kanske inte är lika grått som det du har ryckt, men detta är inte att råda, tvärtom.

3. Det är bättre att aldrig tvätta håret, det rengör sig själv: nej, håret kan inte rengöra sig själv, och den smuts som vi inte tvättar bort från huden täpper till hårsäckarna och det påverkar en mindre hårväxt.

4. Inget schampo utan bara gröna alternativ: ett schampo som innehåller de egenskaper som passar din hårtyp är en utmärkt allierad, speciellt om håret inte har särskilda behandlingar, men det är också sant att det finns livsmedel och ingredienser som kan hjälpa håret att bli friskare, glansigare och mjukare. Så varje gång du läser om några gör-det-själv-alternativ, se till att de är lämpliga för din hårtyp, sen är det bara att prova.

5. Schampo ska inte löddra för mycket: Generellt är det schampo som innehåller sulfater som löddrar mycket, vilket inte är bra för hudens hälsa och faktiskt inte hjälper håret så värst mycket - vissa företag har faktiskt eliminerat dem från sina produkter. Läs alltid på flaskans innehållsförteckning.

6. Olja är inte bra för dem som har fett hår: det är inte sant. Man kan lägga till några utmärkta naturliga vegetabiliska oljor till rutinen, såsom argan, kokos eller sötmandel med mera. Det viktiga är att de är av bra kvalitet (för vissa av dem rekommenderas kallpressade) och att de används konsekvent men utan att överdriva. Även i det här fallet kommer erfarenheten att visa hur mycket olja och hur ofta den ska användas. Faktum är att oljorna sjunker in i hårfibern och ger näring på djupet.

7. Det är bättre att torka med en handduk än med en hårtork: nej. När håret är blött är det mer ömtåligt och mer benäget att brytas sönder. Så det är inte bra, som mest kan man förlänga tiden med handuken lindad på huvudet och trycka försiktigt för att få bort överflödig fukt. En bra hårtork, använd med omsorg och utan för höga temperaturer är det bästa. Och självklart även att ta vara på solens värme när det är möjligt.

8. 100 borstag om dagen: att borsta håret för mycket stressar det, kan bryta det och skada det, så du ska alltid borsta det försiktigt och sluta när det är fritt från tovor. Det finns hårtyper, som lockigt, som inte behövs borstas så ofta och framförallt inte när det är blött.

Kort sagt, det finns alltid måttlighet och framförallt bör man försäkra sig om att man känner till behoven för sin hårtyp (som ändras beroende på säsong och ålder) och välja produkterna efter det.

 

 

 

 

Advertisement