Har du problem med dragkedjan? Upptäck hur lätt det är att laga den med ett enkelt knep

av Titti Carlberg

09 Februari 2022

Har du problem med dragkedjan? Upptäck hur lätt det är att laga den med ett enkelt knep
Advertisement

Det finns många plagg men även accessoarer och föremål som vi använder dagligen som är utrustade med en dragkedja. Från jackor till jeans och väskor av alla slag, dragkedjor finns på det mesta av våra vardagliga föremål och kläder, och de som vi öppnar och stänger ofta är också de som riskerar att ta mest skada. Har det aldrig hänt dig att när du stänger en dragkedja, ser du att den glider men dragkedjan förblir öppen?

I de fallen är det också svårt att dra ner själva markören för att sära på de två delarna som dragkedjan skulle stänga, och att upprepa proceduren brukar oftast inte vara en lösning. Istället för att ge upp och kasta in handduken kan du istället försöka göra en enkel lagning som du bara behöver en liten tång till.

Advertisement
Video tutorial via UCAN Zippers USA/YouTube

Video tutorial via UCAN Zippers USA/YouTube

Det bästa är om du använder en liten tång med lång näbb ( spetsig eller platt, välj den du har hemma eller trivs bäst med), men om du inte har någon kan du prova med en pincett av god kvalitet, gärna med platt spets. 

  1. När skjutreglaget stannar mitt i dragkedjan så istället för att tvinga den att glida tillbaka till sitt ursprungliga läge, ta tången och stäng ihop de två halvorna utan att ta i för hårt, men så att halvorna smälter samman. I själva verket är det i allmänhet ett problem på grund av slitage och inte ett fel på dragkedjans tänder.
  2. Fortsätt att dra markören i den riktning som du följde innan.
  3. Om flikarna under skjutreglaget också öppnade sig under tiden, för det över dem också, gå tillbaka till början av dragkedjan och dra över hela stängningen.

På detta sätt borde det fixas. Om det å andra sidan verkar som att metoden inte fungerar kan du behöva extrahera markören och dra åt den för hand mer noggrant. För att göra det ska du använda tången (en spetsig, inte platt) för att ta bort det nedre stoppet på dragkedjan, som ser ut som en större tand. Du ska ta bort den som sitter på den sida där markören glider. Ta bort markören om du tycker att den är ivägen medans du jobbar och stäng igen dragkedjan. Sätt sedan tillbaka markören på dragkedjan, kanske med hjälp av en gaffel.

Advertisement
©YouTube/UCAN Zippers USA

©YouTube/UCAN Zippers USA

Om det inte heller hjälper betyder det att markören borde bytas ut: de är lätta att hitta i sybehörsbutiker eller online. Och för att förstå vilken sort du behöver är det bara att titta på den platta sidan av markören där måtten anges.

Bra jobbat!

Advertisement