Hyllor och nischer av gipsskivor: 11 förslag för att göra ditt hem unikt

av Titti Carlberg

09 Februari 2022

Hyllor och nischer av gipsskivor: 11 förslag för att göra ditt hem unikt
Advertisement

Gipsskivor skapar känslan av att bostaden är byggd just för att tillfredsställa alla våra behov: vi kan bygga inredningar och pelare, eller ändra dess bärande struktur som finns i bostadens ursprungliga konfiguration på ett sådant sätt att vi modellerar utrymmet på ett personligt sätt. Lite som en måttbeställd kostym, att fixa ett rums arkitektur med gipsskivor skapar miljöer som passar oss perfekt. 

Ytorna kan alltså moduleras genom att lägga till hålrum för att användas som nischer att dekorera eller användbara hyllor för att förvara (och visa upp) det mesta. Kolla in idéerna nedan.

Advertisement

Gipsskivan låter dig artikulera utrymmet på en vägg genom att forma rutor i olika storlekar som tunna eller djupa nischer, där du kan ställa olika föremål.

 

Advertisement

När nischerna skapas på detta sätt kan de lämnas nakna eller täckas med en - solid bas - med trä som skapar en vacker kontrast. Andra gånger är det dock bara hyllan som är klädd i trä.

Det fina med dessa lösningar ligger i det faktum att rummet verkar ha skapats för att hysa dessa föremål eller det hörnet som ska användas som bokhylla.

Kort sagt, först funderar vi på vilka föremål vi skulle vilja ha utställda i rummet, sen bygger vi hyllorna eller konstruerar nischerna efter det. Ett tillvägagångssätt liknande de hos butiker och museum!

Gipsskivan låter dig leka med färger: den målade väggen som accentvägg i kontrast till de andra är en idé. Men ibland kan till och med bara de håligheter som erhålls i väggen målas.

Advertisement

Denna typ av inredning är inte bara för bokhyllor utan också som en TV-vägg.

Gipsskivornas TV-vägg behöver nödvändigtvis inte bara vara en som lutar mot rummets bärande vägg, utan en som är byggd speciellt för att dela upp miljön.

Advertisement

Detta skapar den perfekta relaxavdelningen, med alla tillbehör prydligt arrangerade, inklusive spotlights och ljudsystem.

Och lösningen att "gräva" hyllor i den skarpa kanten av ett hörn väldigt spektakulärt.

Advertisement

Samt det att berika en bärande pelare i mitten av en öppen miljö med några hörnhyllor i gipsskivor, som därmed smälter perfekt in i strukturelementet.

Med gipsskivor verkar det som att varje utsprång och hålighet är en inneboende egenskap hos väggarna, eller hur?

Advertisement