Att vattna orkidéer med isbitar: fungerar det verkligen? Och hur fungerar det?

av Titti Carlberg

08 Februari 2022

Att vattna orkidéer med isbitar: fungerar det verkligen? Och hur fungerar det?
Advertisement

Det finns många människor som älskar att ha en orkidé hemma, och i de flesta fall den sorts som oftast odlas i bostaden är Phaloenopsis orkidé mycket älskad för sin blomning. I naturen är dessa växter epifyter, det vill säga att de lever på träd i stället för på marken. Deras rötter kan faktiskt absorbera den fukt som finns i luften, eftersom de växer spontant i varma och fuktiga ekosystem, på ett bättre sätt än vad de gör om de är instängda i en bostad.

Det betyder att för oss uppstår problemet med att återskapa de förhållandena så mycket som möjligt: temperaturen är ofta inget problem men rätt mängd vatten kan vara lite svårt att förstå om man inte är van vid att ha orkidéer. Så, på nätet har en "smart" och enkel metod blivit populär, som består av att vattna den med isbitar för en veckovis bevattning av dessa växter.

Advertisement
Creativo, Pixabay

Creativo, Pixabay

Isbitsmetoden

Lägg bara 3 isbitar (eller 4-5 om de är små) en gång i veckan i vasen. Det är dock viktigt att isen inte nuddar vid bladen, för då kan de skadas, och de får heller inte komma i kontakt med stjälken. Placera dem mot vasens kanter men inte direkt på växtens rötter. Det är visserligen sant att vissa studier säger att det inte är skadligt med vatten på rötterna, men det är alltid bättre att inte riskera.

Så här vattnar du växten

Isbitsmetoden kan fungera som ett alternativ när man är rädd för att vattna för mycket eller för litet eftersom smältningen av isen ger vatten i små mängder i ett försök att återskapa den fuktiga miljön som är lämplig för dessa växter; men i verkligheten är det sätt som rekommenderas avgjort annorlunda.

  • Växten ska vattnas endast när det inte finns någon kvarvarande fukt i underlaget. För att kontrollera det kan du sticka in ett finger och känna om det är vått under ytan, eller lära dig att förstå genom att lyfta vasen, om den känns lättare än tidigare betyder det att allt vatten har absorberats helt eller avdunstat.
  • Placera orkidevasen i ett handfat fullt med vatten, eller i diskhon: den ska vara nedsänkt i mellan 10 minuter till en halvtimme. Töm sedan ut vattnet men låt vasen ligga kvar i handfatet tills allt överflödigt vatten har runnit ut genom de små hålen.
  • Var dock uppmärksam på vattennivån: det får inte röra vid blomman, så det räcker att vattnet når en tredjedel eller halva vasen. Om det kommer vatten på blomman eller bladen torka då noga av med hushållspapper.

Medan vasen ligger i blöt blir orkidéens rötter (som är täckta med velamen, ett tunt svampigt membran som lagrar vatten, snabbt impregnerade och dess färg blir mörkare och lite grönaktig. Faktum är att själva roten är ett mycket tunnare rör än vad vi ser, dold av ett "svampigt" hölje. Det lagrar vattnet och sedan absorberar rötterna det långsamt de närmaste dagarna/veckorna. Det är därför när den yttersta delen av rötterna inte längre känner vatten i substratet (därför när det har torkat helt) kommer det att bli nödvändigt att vattna den på nytt.

Kort sagt det är bättre med ett djupt bad än att vattna sporadiskt eller lägga i isbitar.

Advertisement