Parkettgolv: användbara tips för att tvätta och ta hand om dina trägolv

av Titti Carlberg

01 Februari 2022

Parkettgolv: användbara tips för att tvätta och ta hand om dina trägolv
Advertisement

Parkettgolv har en helt unik och oefterhärmlig charm: de ger värme till bostaden och färgar det med tusen nyanser som finns i träet. Även designen som finns i de olika plankorna, beroende på hur de är arrangerade, kan förändra hur vi uppfattar utrymmet och den visuella påverkan av ett helt rum.

Det är ett material som, även när det är av högsta kvalitet och perfekt tätat, fortfarande är känsligare för en rad faktorer än keramik, sten eller andra hårda material. Det måste därför behandlas med stor försiktighet, undvika vanliga fel som gör att du blir tvungen att kalla på experter som måste ingripa för att återställa det ursprungliga utseendet. Med rätt försiktighetsåtgärder kan dock ett parkettgolv se som nytt ut för alltid!

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Välj rätt sorts verktyg för att rengöra dem väl: du bör avända sopborstar med mjuka borst (det finns de som är gjorda för trägolv), platta moppar av mikrofiber eller mjuka trasor och en dammsugare med ett munstycke för ömtåliga golv att passera över golvet, och borstar som är gjorda för den här typen av beläggningar.
  • När det gäller rengöringsmedlet: det finns gör-det-själv-alternativ (som Marseilletvållösningar för att skura eller bivax för att polera), men det är alltid att föredra att använda de produkter som rekommenderas av golvtillverkaren. De är olika beroende på (lackerad eller oljig) finish och studerade för att tvätta träet utan att lämna rester.

Tillvägagångssätt:

  • Golvet ska dammsugas eller sopas så gott som varje dag, så att det inte samlas för mycket skräp som trampas in i träet, det kan bli till fläckar som är svåra att få bort.
  • Om det är nödvändigt att tvätta bort fläckar bör du använda en mopp som endast är fuktad med vatten. Doppa den i hinken och krama ut vattnet ordentligt, så att du inte blöter ner golvet för mycket. Det är naturligtvis en operation att alltid utföra efter att du har dammsugit eller sopat bort det mesta av dammet och smutsen, och omedelbart efter att du har passerat med moppen bör du torka med en torr mopp eller mjuka trasor. Du kan också snabba på torkningen genom att ha fönster öppna eller sätta på bärbara fläktar medan du skurar golvet. På tät parkett är det mindre risk att träet sväller av vattnet, men även på dem kan fukten tränga ner mellan fogarna under skyddsskiktet så det är viktigt att det torkar snabbt.
  • För en djupare rengöring där det inte räcker med endast vatten bör du använda ett specifikt rengöringsmedel för parkettgolv, använd det i små doser och så lite vatten som möjligt.

Kom ihåg att skydda de golvet med mattor där du går mycket, håll hund- och kattklor väl klippta och försök att inte gå på golvet med ytterskor på fötterna (särskilt klackar) utan se till att ha tofflor på fötterna.

Advertisement