Korall: de smartaste knepen för att rengöra och bevara detta material på bästa sätt

av sofia

28 Januari 2022

Korall: de smartaste knepen för att rengöra och bevara detta material på bästa sätt
Advertisement

Korallsmycken och skulpturer är alltmer sällsynta. En gång i tiden plockades de utan några begränsningar upp från havsbotten, idag är de skyddade djur i större delen av världen och detta, även tack vare att smaken har förändrats när det gäller smycken och design, så korallföremål är nu ganska sällsynta. Därför brukar alla de som har ett föremål hemma tillverkat av detta dyrbara material att ta särskilt väl hand om det, både när det gäller rengöring och vård.

Även produkter som inte har behandlats på något speciellt sätt är med tanke på detta materials porositet benägna att skadas med repor eller lättare skador. Dessutom skadas koraller av ämnen som klor, alkohol, ammoniak, nagellacksborttagning och andra kemikalier som ofta används i hemmet. Så, hur bör man då rengöra och ta hand om korall? Läs vidare för att få svar på den frågan.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • När du tvättar händerna, applicerar kosmetika, sprider krämer på huden eller sprejar parfym på kroppen, bör du aldrig bära korallsmycken. Dessa måste därför bäras efter avslutad skönhetsritual och i alltid tas av när du går på toaletten för att tvätta händerna även efter en lunch eller middag. Det rekommenderas också att inte bära den på mycket fuktiga dagar eller när det finns risk för att svettas mycket.
  • Korallföremål bör förvaras i tygpåsar, kanske till och med vadderade eller lite resistent sammet, för att inte skadas i kontakt med andra material eller riskera att repa de andra ytorna.

Rengöring av koraller

Koraller bör aldrig nedsänkas i vatten, rengöras med ultraljud eller rengöras med rengöringslösningar för ädelmetall och smycken eller krämer.

  • Om den är täckt av damm, använd en tryckluftsrenare (det finns också mycket praktiska sådana som används för datorer och ventilationsfläktar i kontorsbutiker)
  • Om du behöver rengöra den, använd en mycket mjuk och ren trasa (mikrofiber, ull) och gnugga försiktigt. Vid behov kan du skölja med lite vatten och en droppe tvål, men se till att du torkar den ordentligt direkt efteråt, utan att lämna den blöt under en längre tid. Det är också möjligt att använda en lätt fuktad (ej blöt) mjuk trasa som man regör med försiktigt om man sedan torkar ordentligt efteråt med en annan ren trasa.

Det finns också olika tips om hur man polerar korall hemma, men många kan faktiskt skada den mjuka och porösa ytan på föremålet och därför är det säkrare att vända sig till en expert.

Advertisement