Vinterblommor: ta reda på hur man odlar hellebore, en lätt och motståndskraftig växt

av Titti Carlberg

18 Januari 2022

Vinterblommor: ta reda på hur man odlar hellebore, en lätt och motståndskraftig växt
Advertisement

Vintern är den tid på året då de flesta växter går in i en vilande fas. Faktum är att väldigt få arter visar oss frodigt bladverk under årets kallaste månader, och ännu färre de som visar upp blommor under den årstiden. Det är därför en blomma som hellebore blir ännu mer fascinerande.

Det faktum att denna växt kan blomma under de månader som har färre soltimmar och kalla temperaturer, med enkla eller dubbla blomställningar, i många olika färger, kallas för julros, även om den inte alltid blommar i december månad. Upptäck hur du kan sköta denna vackra växt.

via gardenersworld.com

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Exponering: detta är en växt som växer i skogar och utkanten på fält. De kan anpassa sig till positioner i fullt solljus (under de kallaste månaderna) och i halvskugga-skugga. Och placerade i krukor trivs de bäst under en buske.

Jord: jorden måste vara bördig och väldränerad, utan risk för vattenstagnation. Det är också lämpligt att täcka den varje år med välnedbruten kompost eller till och med lite gödsel.

Bevattning: på vintern, såvida det inte förekommer exceptionella perioder av torka, behöver de inte vattnas, medan de som står i kruka behöver vatten så snart jorden är torr, denna regel gäller under hela året.

Plantering: de kan planteras när som helst på året så länge marken inte är frusen. De är lätta att hitta på marknaden när de blommor, men även under resten av året är de lättåtkomliga, och genom att plantera dem i slutet av sommaren så förbereder de sig under hösten att möta den kallare årstiden. När de nya bladen kommer fram ska du skära av de gamla som är bruna.

Advertisement

Kuriosa

Kuriosa

Commons Wikimedia

  • Blommningsperiod: de ger sitt bästa, beroende på sort, från januari till maj. Dess blommor är rika på pollen, därför är de en värdefull reserv för pollinerande insekter som cirkulerar under den kallare årstiden.
  • Blommornas utseende: många hellebores har den egenheten att de har blommor som alltid är vända neråt. Vi får böja oss för att försiktigt röra på dem md fingrarna så att vi kan beundra dess färger och de olika formerna på kronbladen. Anledningen ligger i att de kan "skaka av sig" snön och regnet som faller. Kronbladen kan vara mer eller mindre spetsiga, och blomman kan också ha en dubbel krans. Färgerna sträcker sig från vitt till lila så mörkt att det nästan ser ut att vara svart, och även när fasen där de har mer levande toner passerar förblir de köttiga på växten under en lång tid och övergår till nyanser i grönt (lite som hortensia).
Advertisement