Har du slut på diskmedel? Upptäck de användbara alternativen som du kan ha redo hemma

av Titti Carlberg

14 Januari 2022

Har du slut på diskmedel? Upptäck de användbara alternativen som du kan ha redo hemma
Advertisement

De som alltid använder diskmaskinen måste ofta även diska för hand, för att handdiska vissa tallrikar eller kastruller som använts, eller för att ta bort huvuddelen av smutsen innan de sätter in disken i maskinen. Och det finns de som aldrig använder diskmaskin utan diskar istället allt för hand. Men vad ska man göra när man plötsligt står utan diskmedel och inte har möjlighet att springa ut för att köpa en flaska?

Det finns alternativa lösningar att använda i nödfall som lätt kan användas eftersom de har ingredienser av produkter som alla helt säkert har hemma . Få reda på vilka genom att fortsätta att läsa.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Bikarbonat: även om du bara har bikarbonat så kan du lugnt diska i stort sett allting. Blanda bara ut det i vatten för att få en kräm som inte är för flytande som du gnuggar med en svamp på det som ska diskas, skölj sedan noga med varmt vatten. 
  • Du kan avända endast bikarbonat, eller om du vill kan du även använda Marseilletvål: om den är flytande kan du använda den som ett vanligt diskmedel, annars måste du späda ut ett par skedar (skär bara av ett par bitar med en kniv eller använd rivjärnet för att få flingor), rör om tills det får samma konsistens som ett vanligt diskmedel. Om du inte vill blanda det med bikarbonat kan du tillsätta lite citronsaft eller vitvinsvinäger i små mängder.
  • Castillatvål: blanda en del vatten med fyra delar tvål, så har du ett färdigt diskmedel.
  • Vinäger och citron: lägg tre skivor citron i mixern, med skal men utan frön, tillsammans med 200 ml vatten och 200 gram salt. När det är väl blandat häller du allt i en kastrull med ytterligare 300 ml vatten och 100 ml vit vinäger (gärna vin, äpple eller ris) och låt det puttra i 10-15 minuter. Ta bort det från plattan och låt det kallna innan du häller upp det i en flaska.
  • Borax eller tvättsoda: dessa pulver kan hjälpa till att få disken ren, strö bara lite över ytan och arbeta sedan med en våt svamp. Det är dock viktigt att skölja mycket noga.
  • Det finns även de som använder schampo som en nödlösning, se alltid till att skölja ordentligt.

Har du någon nödlösning när du har slut på diskmedlet?

Advertisement