Upptäck den mest natursköna idén för att ha suckulentkompositioner i din inredning

av Titti Carlberg

13 Januari 2022

Upptäck den mest natursköna idén för att ha suckulentkompositioner i din inredning
Advertisement

Att inreda sitt hem med växter är ett sätt att få det trevligare och bland de tusen sorter som vi kan välja finns det några som de flesta människor föredrar: det handlar om suckulenter, kända som feta växter. De finns i väldigt många former och färger, men framförallt så kräver de väldigt lite skötsel och växer inte så snabbt, vilket gör dem lämpliga även för den som inte har tid att ägna sig åt skötseln av dem.

Deras fascinerande aspekt gör det möjligt att erhålla scenografiska kompositioner genom att kombinera olika varianter och framförallt genom att använda ett oändligt antal föremål (även gamla som ska slängas) som ursprungliga växter. Kolla in idéerna nedan.

En av de vanligaste och enklaste metoderna att återskapa är den som innebär att fylla vilken glasbehållare som helst, som gamla burkar eller vaser, med jord (alltid blandad med sand eller till och med småsten, så att den är lätt och dränerande) och plantera suckulenterna i det. Då vattenstagnation är skadligt för dessa växter, måste du göra hål för dränering och vara extremt försiktig så att jorden inte blir för blöt och vattna inte för ofta.

Advertisement

En annan komposition som är väldigt omtyckt är den där du ställer dem i koppar, eller till och med i te eller kaffeserviser. Det är en bra idé för att kreativt återvinna keramik eller porslin som är skadat eller udda, och det blir perfekta presentidéer.

Tonfiskburkar som är omvandlade till planteringskärl för suckulenter, att hänga på väggen eller ställa på vilken plats som helst. Det viktiga är att dekorera själva burkarna med valfri beläggning, som garn eller tygrester.

En miniatyrträdgård i en gammal flätad korg: fodra insidan av korgen med plast så att fukten inte får korgen att ruttna efter ett tag. Och du kan också göra hål i botten och täcka väggarna med varmt lim (men se till att lämna tillräckligt med öppningar för att vattnet ska rinna ut för att undvika oönskad stagnation.

En shabby chik komposition: suckulenter på ett kakfat med våningar i vintagestil.

Advertisement

Terrarier gjorda med suckulenta växter blir mer och mer populära, så nu är det lätt att hitta även små behållare redo att bli skyltfönster där man kan ställa ut dessa extraordinära växter.

När den gamla metallpuddingformen är för rostig för fortsatt användning kan du göra om den till ett planteringskärl till dina suckulenter.

Advertisement

Och om dina gröna kompositioner har tillandsia som huvudväxt, även känd som "vindens döttrar" på grund av deras förmåga att upprätthålla sig själva med endast den fukt som finns i luften, eftersom de inte behöver jord kan du hitta många ställen för dem i ditt hem.

Suckulenta växter kan även sätta sina spår i trädgården eller på balkongen, kanske i en amfora med öppningar på båda sidorna.

Advertisement

Och vad sägs om en sköldpadda gjord med suckulenterna?

Advertisement