10 fantastiska inredningselement för att bättre utnyttja all plats i små lägenheter

av Titti Carlberg

08 Januari 2022

10 fantastiska inredningselement för att bättre utnyttja all plats i små lägenheter
Advertisement

Det är inte alltid det finns så pass mycket utrymme som man önskar i sitt hem, för att hitta en plats för bergen av användbara eller bara dekorativa föremål som vi gillar eller behöver i vardagen. När det är ont om utrymme är det därför nödvändigt att gnugga geniknölarna och hitta estetiskt tilltalande men också funktionella lösningar.

Faktum är att i varje rum kan du använda någon möbel som hjälper dig att få användbart utrymme, eller där du kan förvara alla överflödiga föremål som du inte vet var du ska göra av. Här kan du därför hitta några användbara idéer att utnyttja i små lägenheter för att möblera och rensa samtidigt.

Advertisement

En bokhylla är aldrig bara en möbel för förvaring av böcker, utan det slutar med att vi placerar ornament, växter, fotoramar och föremål på den. Så varför inte använda en bokhylla som en avdelningsvägg? Brohyllor kan bli en dörr mellan två rum, till exempel mellan hallen och vardagsrummet eller vardagsrummet och matrummet. De släpper igenom ljus och kan fyllas så att de inte tränger ihop andra ytor.

Advertisement

Dessa hyllor kan också fungera som idaliska avdelare av flera områden i ett enda rum, det blir alltid användbart i små lägenheter där ett rum är avsett för flera användningsområden.

Idéerna för att bygga avdelare i rum är oändliga, beroende på de material som används, användningen av dem och de övergripande måtten. De kan till exempel vara rör där du hänger föremål som klockor och speglar.

Multifunktionsmöbler eller ännu bättre bord och fällbara hyllor, som öppnas endast vid behov. Det finns många på marknaden, men en snabb sökning på nätet avslöjar tusen projekt för att bygga dem med gör-det-själv-metoden, både för att fästas på väggen, självbärande eller monteras ihop med en annan möbel (även IKEA möbler).

Stolar, bänkar eller ihopfällbara säten, som plattas mot väggen vid behov. De är användbara som extra stödpunkter, utan att benen rör vid golvet så är de även lätta att göra rent. Du kan använda dem i hallen när du sätter på dig skorna!

Advertisement

Drömmer du om en ö i köket eller har du inte tillräckligt med arbetsytor? Du kan antingen köpa eller bygga själv de där små mobila, som i huvudsak är bord eller möbler som har anpassats (som en skänk eller en skåp) med hjul så att det bara är att rulla undan dem när de inte behövs.

Perforerade paneler är en annan idé som fortsätter att vara modernt: de kan vara de klassiska metallerna (du kan måla om dem i färger som passar möblerna), men nu finns det även gott om designmodeller eller idéer för att skapa en egen. Du kan använda den i vilket rum som helst.

Advertisement

Glöm inte utrymmet under trappan. Även de minsta kan rymma fack som ska stängas med dörrar, eller till och med bara med lådor för att förvara de föremål som används mer sällan. Eller så kan de bli garderober för att placera gästernas jackor i eller ett förvaringskåp för extratillbehör.

Upphöjda plattformar. Varför inte placera soffan, eller till och med sängen, på ett upphöjt golv så att du kan förvara många användbara föremål i denna upphöjda plattform? Det finns de som använder dem för extramadrassen som används till gäster, men också till kläder när det är byte av årstiderna, vintersportsutrustning och allt annat som bara behövs ibland.

Advertisement

Använd hängare: på väggar, i garderoben eller till och med på insidan av möbeldörrarna, på det sättet kan du bli av med många föremål som annars skulle bli liggande och irritera dig. Det finns många vackra med raffinerande design, oavsett material, utöver de som du kan skapa själv med gör-det-själv-metod.

Med lite fantasi kan även en liten lägenhet bli stor och bekväm!

Advertisement