Vill du komma tillbaka i form efter högtiden? Alla knep för att jogga på vintern

av Titti Carlberg

12 Januari 2022

Vill du komma tillbaka i form efter högtiden? Alla knep för att jogga på vintern
Advertisement

För att komma tillbaka i form eller till och med för att hålla sig frisk, är fysisk rörelse viktigt och jogga är en av de enklaste aktiviteterna att ta till. Det räcker faktiskt bara med rätt sorts bekväma skor och rätt kläder för att kunna röra på sig vid vilken tid som helst på året och i vilken del som helst i världen, och även om det är trevligare under de milda årstiderna är det en vana att hålla (eller förvärva) med god beständighet även på vintern.

Om du börjar jogga under de kalla vintermånaderna, utan att ha gjort det tidigare, kan det kännas lite obehagligt, eller om du tacklar aktiviteten på fel sätt kan du bli avskräckt av de första svårigheterna. Men med de rätta försiktighetsåtgärderna kan även det att jogga på vintern bli en hälsosam billig vana.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Lämpliga kläder

Börja med skor som passar den aktivitet som du har för avsikt att genomföra. Det lönar sig att investera i ett par bra skor, som gör att du slipper skador och gör det lättare att springa. Om du ska jogga på asfalt är det bra att ha skor med en slätare sula, men om du ska jogga på skogsslingor eller grusvägar (trairunning) så behöver du skor med en halkfri sula, vilket garanterar det bästa greppet på marken och förstärkt för att inte känna av alla småstenar på marken. De ska vara vattentäta

Klä dig i lager: Istället för en tjock jacka, använd flera lager och överst ska du bara ha en lätt vattentätt. På det sättet kan du ta av dig en om du blir för varm när du joggar och sätta på dig den direkt igen när du stannar, för att inte bli kall.

Tillbehör: chansen är stor att du kommer att känna dig kall om hals, fötter, och öron även om du springer. Använd strumpor som hjälper till att hålla värmen men som också får fötterna att andas (de stickade är bra om det är riktigt kallt). Sätt på dig en mössa eller ett pannband som täcker öronen, vilket också blir en barriär mot svett. Om det inte räcker att använda tröjor och jackor (av fleece), som är höga i halsen, ta med dig en halsduk för att undvika att bli kall på halsen och i nacken, men det ska inte kännas för skrymmande för då kan det bli obekvämt. Och om du fryser om händerna kan det vara bra att ha ett par vantar på sig (även de som är klippta vid fingrarna är användbara).

Och du bör även använda reflex kläder så att du syns ordentligt för eventuella fordon.

Innan du börjar jogga:

  • Kontrollera väderprognoserna: bli inte avskräckt av höga temperaturer, men undvik att jogga när det regnar eller när det är halt. Om du har möjlighet, spring då på dagtid, från tidig förmiddag till tidig eftermiddag är de bästa tiderna på dygnet under vinterhalvåret, men kontrollera ändå väderprognosen.
  • Drick vatten: även på vintern behöver du återfukta. Det är bra att dricka ordentligt med vatten så ta gärna med dig en flaska vatten på joggingturen.
  • Tala alltid om för någon närstående att du ska sticka ut på en joggingtur och i vilket område du tänker springa.

Under joggingturen:

  • Börja lugnt: framförallt om du inte har tränat på länge, du bör ge dig själv genomförbara mål och börja i små steg. Börja med 10 eller 15 minuter långsamma turer, lite snabbare än en rask promenad, och håll hela tiden samma rytm. Att springa på snabbt på en gång gör att du får slut på energi, om du inte är vältränad, och efter ett par minuter vill du inte längre fortsätta.
  • Uppvärmning och återhämtning: innan du börjar jogga, gå raskt utan att stanna i minst 10 minuter och gör det även i slutet av joggingturen, det fungerar ännu bättre om du även gör några stretchövningar. Du ska aldrig vara kall när du börjar springa och du ska heller aldrig stanna tvärt, för då kan du riskera att få kramp. 
  • Tvinga dig inte om du känner smärta eller något annat problem: det är bättre att sakta ner eller stanna och återuppta efter en stund, snarae än att tvinga sig själv och riskera en skada. 

Om du sätter upp enkla mål och ökar dem mycket gradvis, kommer du att kunna nå dem och då blir du tillräckligt motiverad för att fortsätta, och låta jogging bli den hälsosamma vanan som löser många hälsoproblem.

 

Advertisement