Lägg rosmarinkvistar i vatten för att odla nya växter utan kostnad

av Titti Carlberg

07 Januari 2022

Lägg rosmarinkvistar i vatten för att odla nya växter utan kostnad
Advertisement

Rosmarin är en av de mest kända aromatiska örterna i världen, som används för att smaksätta många olika rätter, men det utnyttjas också för sin balsamiska arom och flera välgörande egenskaper, Robust och kraftfull, den är lätt att odla och älskad av bin och andra pollinerande insekter, vilket är ytterligare en anledning till varför den inte bör saknas i trädgården eller på balkongen. Den kan till och med odlas inomhus men då kräver den lite mer uppmärksamhet, som bevattning och beskärning för att den ska växa bra och för dess utveckling.

Dess kraft gör den också till en mycket enkel växt att föröka: det görs med mycket lite ansträngning med en enkel stickling, eller rättare sagt genom att klippa en kvist och få den att slå rot.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Det första du ska göra är att klippa kvistarna med en ren och steriliserad sax (du kan använda alkohol eller till och med lågan från en tändare): du behöver inte mer än 10 max 20 cm längd, och du måste göra två snitt. En horisontell på plantan, så att den avskurna sektionen blir liten och läker snabbt, sedan gör du ett snitt på änden av kvisten som du håller i handen, snett, så att istället den inre delen som exponeras för luften blir större. 

När detta är gjort, ta bort bladen från den nedre tredjedelen (eller till och med mitten) av kvisten: bara toppen ska bli kvar.

Advertisement

Ta ett rent glas eller en glasburk, fyll det med vatten och sätt i kvistarna. Se till att den del som är nedsänkt i vattnet saknar blad och att de som inte är klippta inte är under vatten. Faktum är att de kan ruttna och förstöra vattnet.

Ställ glaset på en ljus plats i bostaden, till exempel på en fönsterbräda, men undvik att låta plantan stå i direkt solljus på de varmaste platsern eller i långa perioder.

Framförallt kom ihåg att byta vatten ungefär var tredje dag eller så fort det ser lite grumligt ut. Och om du märker att kvistarna är täckta med något mörkt och slemmigt ämne, ta då bort det försiktigt med en pappershandduk, utan att skada rötterna.

Det tar vanligtvis 10 dagar innan du börjar se några rötter, och inom 30 dagar bör det vara många rötter, ibland till och med sammanflätade. När rötterna överstiger ca 5 cm, kan du börja planera att sätta dem i en kruka.

Du kan använda en terrakottakruka (den behöver inte vara stor även 15 cm i diameter räcker gott och väl), skapa ett lager av expanderad lera och fyll sedan resten med universaljord av bra kvalitet. Sätt i kvistarna, försiktigt så att du inte skadar rötterna, vattna och låt sticklingarna ta över jorden för gott. Inom ett par månader kommer du att märka en bra tillväxt.

En något mindre fascinerande metod att prova, säkerligen snabbare, innebär istället att du inte sätter kvistar i ett glas vatten, utan istället, en gång beskärda, enligt anvisningarna ovan, planterar du dem direkt i jord, vattna regelbundet så att jorden aldrig blir torr under de första veckorna och sedan gallra ut ingreppen när plantan börjar växa.

För att öka chanserna att lyckas med denna metod kan du använda en förpackning med rothormon i pulver: det är lätt att hitta på marknaden och doppa bara den avskurna spetsen på sticklingen i det, efter att ha blött det i vatten, och lägg sedan allt i jorden och fortsätt som beskrivits ovan.

Utan att spendera något (eller kanske bara för rothormonet) skulle man kunna få många rosmarinplantor, som förutom är bra att ha i köket, också blir extremt vackra buskar i trädgården, och det finns till och med dem som använder dem till häckar!

Advertisement