Fruktträd inomhus? Ta reda på vilka du kan odla i kruka inomhus

av Titti Carlberg

28 December 2021

Fruktträd inomhus? Ta reda på vilka du kan odla i kruka inomhus
Advertisement

Hemma odlar vi vanligtvis prydnadsväxter av många olika slag, oavsett om de är blommande eller kännetecknas av särskilt dekorativa bladverk, men vi tänker sällan på att ha träd, och framförallt inte de som det växer frukt på. För definition är träd i själva verket växter som utvecklar rötter, stjälkar och bladverk av stora dimensioner som knappt får plats i en lägenhet eller i ett litet hus. Och de växer dessutom bättre utomhus, men bara när de är i sin idealiska livsmiljö.

Av denna anledning, även om många träd inte nödvändigtvis blir särskilt stora så kan man tänka sig att de inte är så särskilt svåra att odla utomhus - till exempel på balkongen eller altanen - i stora krukor, men vi hålls tillbaka av den anledningen att de inte skulle överleva den hårda vintern. Inomhus är dock temperaturen kontrollerad och därför, om alla andra nödvändiga förutsättningar finns, så finns det flera fruktträd som kan överleva.

I själva verket är det viktigt att, precis som med alla andra växter, att se till att fruktträden får mycket solljus under alla nödvändiga timmar, har rätt jord och förvaras i en kruka av tillräcklig storlek med utmärkt dränering. Det är också nödvändigt att ge den rätt sorts gödningsmedel.

Citrusfrukter

De är det mest populära och intuitiva valet: de fyller rummet med ljusa färger och en behaglig doft. Man bör dock ge tillträde till minisorten, som också är självpollinerande såsom Lemon Meyer (Citrus Meyerii), Lime och apelsin calamondin.

De föredrar en jord som är lätt sur (med lite sand, silt och lera lika med 2:2:1). De ska förvaras på mycket fuktiga platser (kanske nära en luftfuktare  för att nå en luftfuktighet på 50%) och vattnas för att inte torka ut jorden helt, men bara hålla den fuktig (absolut inte blöt). Då räcker det med drygt 8 timmars solsken om dagen.

Advertisement

Avokado

Att odla avokado inomhus är lite svårare, men om du utgår från en planta som redan är ympad och påbörjad (och inte från ett frö, även om det är ett roligt experiment). Även för dessa växter är det bra att välja de som förblir små.

Fyll lite sand eller expanderad lera i botten av krukan, använd sedan universaljord av god kvalitet och vattna regelbundet när substratet torkar. När det gäller exponeringen är det växter som älskar mycket ljusa platser.

Banan

Även för bananer bör du välja en minisort, men var försiktig: de är alla lika dekorativa, men vissa producerar oätliga frukter, så välj sorter som Super Dwarf Cavendish eller Dwarf Red, som inte behöver pollineras.

Den idealiska jorden för dessa växter är lätt och blandad med lera. De behöver mycket vatten, så vattna rikligt men bara när jorden precis har torkat ut helt. Du kan också spraya vatten på bladen då och då (men som ska rinna av). De vill ha mycket indirekt solljus, så överväg att ställa den i närheten av ett fönster.

Fikon

Det finns också minivarianter av fikon, och det är de som passar bäst för att odla hemma. Ju större kruka du placerar den i (den ska kunna växa i den), desto mer produktivt blir fikonträdet.

Jorden ska vara något lerig och något sandig. Vattna en gång i veckan eller så och se till att det finns bra dränering. Du kan beskära den när den når önskad höjd. Placera fikonträdet i ett ljust område, men inte direkt i ljuset, och du bör undvika drag.

Aprikos

Aprikos

Pixabay

Återigen, ge företräde för minivarianten. Behoven är olika beroende på sorten, men de tenderar att planteras i krukor som inte är för stora, i en jord berikad med lera och sand, men också lite kompost och gödningsmedel. Underlaget ska inte torka ut helt, så kontrollera alltid att det finns fukt precis under ytan och vattna i så fall. När det gäller ljuset kan det också vara indirekt men du måste försäkra dig om att den får det i åtminstone 4 till 6 timmar om dagen.

Vilket träd skulle du vilja odla inomhus?

Advertisement