Inred köket i modern stil: 11 fascinerande förslag, från minimal till rustik

av Titti Carlberg

02 Januari 2022

Inred köket i modern stil: 11 fascinerande förslag, från minimal till rustik
Advertisement

Med tiden har definitionen av "modern" inredningsstil uppdaterats många gånger: nu för tiden menar vi med ett modernt kök främst den så kallade "minimala", gjord med släta ytor, definierad geometrisk volym och inget överflödigt. Men även ett rustikt kök kan inredas på ett modernt sätt, med riktigt intressanta kombinationer av material och former som ger liv åt mycket älskade stilar, som vissa tolkningar av lantgård eller bohemiskt.

Kort sagt, inte bara den rena jämnheten i de minimala miljöer som verkar projicerade mot framtiden, utan också mer omedelbart varma miljöer som är utvecklade av de rustika till lantliga i klassisk mening. Kolla in förslagen nedan.

Advertisement

Ofta är idén för ett modernt eller ultramodernt kök kopplat till det som ett trångt och ogästvänligt utrymme. I verkligheten, i renheten av linjerna och frånvaron av överflödiga föremål som en design av denna typ tenderar till, utförs endast sökandet efter funktionaliteten och effktiviteten, utan att offra gästfriheten i dessa utrymmen.

Advertisement

Så man kan ha ett kök med tveklöst moderna linjer som är uppmjukat av naturligt material som trä, även det råa träslaget.

Ytbehandlingarna är helst blanka och lackade, kanske med jämna reflekterande ytor, och högkvalitativa och raffinerat material, men det råder ingen brist på idéer för att skapa murverk med betong, vilket är mycket fascinerande.

I ett kök som istället uppdaterar den rustika looken gillar de verkligen att använda trä till möblerna och vita kakelplattor i metrostil för backsplash.

När det moderna köket är stort och lyxigt kan du beundra imponerande marmorskivor som skapar bänkskivorna eller ön.

Advertisement

Eller till och med enastående massiva bitar. Den vita och grå marmorn passar faktiskt väldigt bra till de mest typiska färgkombinationerna av moderna minimala eller rustika kök, där det gråa florerar.

I de mindre köken väljer man ofta att artikulera utrymmen som öppna ytor, med en bänk som kan användas som arbetsyta eller som ett bord.

Advertisement

Alternativt är halvön, direkt kopplad till de andra arbetsytorna, på samma nivå som dem och ofta lite bredare.

Möbelns ytor tenderar att vara så släta som möjligt, och därför utan knoppar eller handtag (och om de finns har de en mycket väsentlig design), som ersätts av de räfflade handtagen, de nästan osynliga spåren på kanten.

Advertisement

Ett modernt kök i rustik stil följer i de flesta fall gårdsstilens mönster, möbler med sobra lister, många fyrkantiga upphängda hyllor och få synliga tillbehör.

De geometriska volymerna är inte nödvändigtvis kvadratiska med skarpa kanter: med rätt design kan även mjukare former få plats i dessa kök.

Skulle du vilja inreda ditt kök i modern stil?

Advertisement