Vill du ge dina orkidéer näring? Här kommer några tips på hur du tar hand om dem på bästa sätt och får dem att blomma

av sofia

18 December 2021

Vill du ge dina orkidéer näring? Här kommer några tips på hur du tar hand om dem på bästa sätt och får dem att blomma
Advertisement

Orkidéer är bland de mest omtyckta blommande växterna i världen, med sina oändligt fascinerande former och färger. Att odla dem inomhus, när du lever långt borta från de tropiska klimatområdena som dessa växter kommer ifrån, kräver lite extra uppmärksamhet från vår sida.

Beroende på vilken temperaturzon och breddgrad vi lever på, kommer det att finnas sorter som kan odlas lättare än andra, eftersom de klarar kyla och lägre ljusstyrka på dagtid bättre, särskilt på vintern, medan vissa sorter kommer att kräva lite extra ansträngning. Mer eller mindre är dock den typ av gödningsmedel som krävs till de arter som oftast odlas hemma och som finns på marknaden densamma. Läs vidare för att få veta mer.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Gödningsmedel

Även om det finns många specifika produkter för orkidéer som du kan köpa i butiker och på handelsträdgårdar, så är det lite som med alla andra växter vilket innebär att när våra orkidéer inte har några speciella problem, är den typ av gödningsmedel som rekommenderas den som har ett balanserat innehåll av kväve, fosfor och kalium som lämpar sig för trädgårdsskötsel i allmänhet. Du känner igen dem eftersom de har texten "20-20-20" på etiketterna, just för att ange lika stor andel av dessa komponenter.

Ett bra tips, som gäller orkidéer men inte bara, är också att alltid minska dosen något jämfört med vad som står på förpackningen och när det gäller orkidéer kan du till och med halvera koncentrationen, använd därför alltid minst samma mängd vatten om inte mer.

Det finns dock gödningsmedel för orkidéer som indikerar olika proportioner, där innehållet av ett element är högre än de andra. Vilket passar bäst? I verkligheten finns det ingen produkt som alltid vinner över de andra eftersom växter tenderar att suga åt sig de näringsämnen de behöver, medan de andra blir kvar i jorden och sedan förs bort av vattnet. Alltså, beroende på typen av orkidé, de näringsämnen som den redan får från substratet, sammansättningen av vattnet som vi vattnar dem med (det i kranen innehåller ibland, förutom kalcium, lite magnesium och kalium), och även hur ofta växten får gödningsmedel och när/hur växten vattnas samt hur varje unika exemplar kan ta upp näringen i en produkt jämfört med en annan.

Vissa undersökningar har dock nått slutsatsen att för orkidéer är ibland ett gödningsmedel med "3-1-2" bättre, dvs med mer kväve och mindre magnesium.

I vilket fall bör man ge näring till dessa växter någon gång mellan våren och hösten och pausa på vintern.

När det gäller skötsel, som dock kan ändras något beroende på den specifika sorten, är det bra att komma ihåg att:

  • De bör förvaras på ljusa platser men inte i direkt solljus
  • De ska vattnas när allt substrat (vare sig det är vitmossa eller bark) har torkat, och när du vattnar dem bör du hålla krukan nedsänkt i vatten så att all jord blir blöt och det viktigt att se till att vattnet rinner av utan att stagnera.
  • Välj gärna en genomskinlig kruka, så att rötterna också får ordentligt med ljus, men var försiktig så att de inte bränns.
  • Plantera om minst vartannat till vart tredje år
  • Om du hittar klibbig smuts på bladen, eller förekomst av insekter eller vitt ludd, behandla bladen med en tvållösning (rådfråga en expert eller välj en med kalium som de som används i trädgårdsodling) för att manuellt ta bort allt och anpassa sedan behandlingen efter den typ av skadedjur som har angripit växten.

Lyckas du få dina orkidéer att trivas hemma?

Advertisement