Vädra hemmet på vintern: upptäck de mest användbara knepen för att göra det på det mest effektiva sättet

av Titti Carlberg

12 December 2021

Vädra hemmet på vintern: upptäck de mest användbara knepen för att göra det på det mest effektiva sättet
Advertisement

Att vädra sitt hem är viktigt för hälsan: i själva verket tillåter god luftcirkulation dig att andas friskare luft, vilket är särskilt viktigt för dem med andningsproblem eller allergier. Det är också viktigt att förhindra att fukt och mögel bildas i olika miljöer.

När det är fint väder är det inga problem att öppna fönstren varje dag för att vädra, om något så är det ett nöje. Men på vintern är lusten att öppna för att släppa in kall luft är inte någon rolig sak. Men detta får inte låta oss glömma en grundläggande vana för vår hälsa, och därför är det bra att implementera en rad försiktighetsåtgärder som kan hjälpa oss att inte utelämna ett så fördelaktigt beteende.

pixnio.com

pixnio.com

  • Den kortaste tid som krävs för att ha fönstren öppna i ett litet rum är 5 minuter och 10 för ett stort. Fönstren ska vara vidöppna så mycket som möjligt under den tiden.
  • Det är bättre att öppna fönstren ordentligt och kortare tid än att låta det stå på glänt en längre tid. Att bara ha ett fönster på glänt under en längre tid tjänar inte till att förnya luften i rummet utan kyler väggarna längre, vilket då resulterar  i en större energiförbrukning för att hålla den varma temperaturen, därmed högre kostnader för uppvärmning.
  • Ett knep som vi alla känner till för att luften ska bytas snabbare är samma som när det har hänt en olycka på spisen som har orsakat rök: öppna två fönster, eller ett fönster och en dörr, gärna på motsatta sidor av rummet för att generera ett drag genom rummet. Var bara försiktig så att eventuella ömtåliga växter inte står direkt i luftdraget, eller att det blåser för mycket vind för då är det risk att du ser blad och lätta föremål flyga runt, 
  • Fönstren bör öppnas två gånger om dagen, morgon och kväll. Det bör göras runt 8-tiden och senast klockan 11 på morgonen och från 9-10 tiden på kvällen fram till midnatt. Detta är lämpliga tider särskilt för dem som bor i mycket livliga storstäder: vid dessa tider (framförallt på morgonen) är det inte särkilt mycket trafik på gatorna.

Några andra råd för att förbättra luften i ditt hem

  • På vintern är det tillrådigt att hålla temperaturen runt 20 grader: över 21 grader finns det risk att inomhusluften blir förr torr och med en lägre temperatur blir den för fuktig.
  • Ta hjälp av växter: det finns många sorter som absorberar skadliga gifter, och de är ofta bland de mest populära  och lätta att hitta, som pothos, sanseviera, ormbunkar eller vissa filodendron.
  • Mot föroreningarna som orsakas av alla de gifter som släpps ut av allt material som vi har i överflöd i våra hem, finns det gardiner som, när de träffas av solljus, aktiverar en filtreringsprocess av föroreningarna, som renar luften.
  • Var uppmärksam på rengöringsprodukterna som du använder hemma: ibland betyder inte en behaglig doft att produkten är av utmärkt kvalitet. Ämnena som finns i såpa och hushållsprodukterna kan ge ångor som är skadliga i längden, speciellt om du inte vädrar ordentligt. Så välj de med så få flyktiga komponenter som möjligt. 
  • Tvätta och rengör ventilationsgaller och gardiner regelbundet och damma  bostadens alla ytor med god konsistens.

Dessa vanor är värda att göra för att säkerställa hälsosammare luft hemma!

Advertisement