Skapa juldekorationer utan kostnad genom att återvinna plastflaskor med fantasi

av Titti Carlberg

09 December 2021

Skapa juldekorationer utan kostnad genom att återvinna plastflaskor med fantasi
Advertisement

När det kommer till handgjorda dekorationer i jul finns det verkligen oändliga möjligheter att använda en myriad av olika föremål, alla att återvinnas med lite fantasi. Bland dessa finns till exempel plastflaskor i olika storlekar och färger: de genomskinliga av de olika typer av vatten eller kolsyrade drycker, men även petflaskorna som innehåller mjölk, eller andra liknande flaskor, som alla kan skäras på olika sätt.

Även utan att göra många olika utskärningar kan mindre flaskor bli snögubbar eller till och med klot som innehåller små förtrollande landskap. Dessa dekorationer är praktiskt taget gratis och roliga att göra genom att återvinna föremål som vanligtvis hamnar i soporna. Låt dig inspireras av idéerna nedan.

Tutorial via artecomquiane.com

Tutorial via artecomquiane.com

En av de enklaste idéerna är att bara skära ut botten av flaskan, som visar sig att bli en sorts blomma. Du kan sedan använda lite värme, placera de vassa kanterna på strykjärnet täckt med bakplåtspapper, och mjuka upp plasten precis tillräckligt för att jämna ut den för att undvika att skära dig på den när du hänger upp den.

Advertisement

För att dölja krumlorna som ser ut som snökristaller kan du använda färgat varmt lim, glitter eller även med smala penslar och akrylfärg.

En annan snabb och enkel teknik består i att få många cirklar: det viktiga är att de alla är lika stora, så du måste börja med flaskor som har ett rakt skaft. Sedan sätter du ihop dem i toppen med hjälp av en häftapparat för att skapa sfärer.

När de är klara kan du hänga dem var du vill.

Botten på flaskan kan också bearbetas så att den ser ut som en blomma: det handlar om att skära ut konturerna genom att replikera kronbladens konturer så mycket som möjligt.

Advertisement

En plastremsa som är vikt och från en grön plastflaska erhålls en liten gran.

Halvlitersflaskor kan bli snögubbar.

Advertisement
Tutorial via .hometalk.com

Tutorial via .hometalk.com

Och här är en söt idé för att göra snöglober med anpassade scener inuti. Tänk på hur det skullle vara att använda dockor från favoritserier och sagor.

Klockor med invändig dekoration.

Advertisement

Små änglar som skapas med hjälp av tyger, band, piprensare och en träkula eller en gammal julgraskula till huvudet. Du kan hänga dem eller ställa dem som prydnadsföremål efter eget önskemål.

Varför inte hänga upp små sagohus i julgranen, eller ställa dem som prydnadsföremål där du önskar.

Vilken av idéerna gillar du?

Advertisement