Upptäck hur du alltid kan ha toalettborsten ren och sanerad med dessa enkla knep

av Titti Carlberg

03 December 2021

Upptäck hur du alltid kan ha toalettborsten ren och sanerad med dessa enkla knep
Advertisement

Varje gång vi gör rent toalettstolen använder vi toalettborsten som står på golvet bredvid den. Det är en borste som vi använder om och om igen för att hålla toalettstolen ren efter varje användning, för att garantera de hygieniska förhållandena som är viktiga för vår hälsa. 

Men även borsten måste hållas ren och förvaras på bästa möjliga sätt, eftersom att förvara den när den fortfarande är smutsig och att inte ta hand om den eller dess hölje innebär ofta att bakterier förökar sig och allvarligt äventyrar hygienen i badrummet. För korrekt underhåll av borsten kan du använda några av dessa gör-det-själ-metoder.

Creativo

Creativo

Blekmedel: det är den bästa allierade för att hålla borsten decinficerad. Så när du spolar i toalettn och håller borsten i vattenstrålen kan du även hälla på lite blekmedel samtidigt så att själva vattnet hjälper till att göra ren borsten. Det är alltid bra att ha lite vatten och blekmedel i koppen där du förvarar borsten.

Men det betyder inte att du inte bör göra rent den grundligt då och då. Så här kan du göra det:

  1. Fyll en hink med varmt vatten
  2. Tillsätt lite blekmedel (ungefär ett halvt glas)
  3. Lägg i borsten och låt den ligga i blöt i cirka en timme
  4. Skölj den sedan noga under hett vatten
  5. Ställ tillbaka den i sin kopp
  • Vatten och vinäger: det kan ersätta blekmedlet i koppen och kan även användas som plan B om du inte har något blekmedel hemma, även om blekmedel är det bästa medlet för att decinficera.
  • Ammoniak för rengöring: ammoniak måste alltid användas väl utspädd och var noga med att skydda händer, ögonen och andningsvägar. Den tar bort envisa smutsavlagringar även om den saknar en decinficerande förmåga.

För att undvika dålig lukt när du inte använder blekmedel eller vinäger i borstens kopp, kan du hälla i lite bikarbonat i den, men det kan du inte använda enbart om du ska göra rent toaletten utan du måste blanda det med någon av ingredienterna ovan.

Advertisement