Vill du få bort fläckar från duschdraperiet? Upptäck alla knep för att eliminera spår av smuts och mögel

av Titti Carlberg

28 December 2021

Vill du få bort fläckar från duschdraperiet? Upptäck alla knep för att eliminera spår av smuts och mögel
Advertisement

Alla gardiner i bostaden bör tvättas med jämna mellanrum, för även om vi inte inser det eller kanske vi begränsar oss till att bara dra över dem med dammsugaren då och då, så blir de faktiskt ändå smutsiga, speciellt om man har en kamin eller en öppen spis som är tänd emellanåt, eller om man har fönsterna öppna ofta. Men i badrummet är de fläckar som bildas mycket lättare och mycket tydligare, de av mögel eller till och med glorior som lämnats av ansamlingar av tvål eller till och med kalk.

När vi märker dem är det dags att noggrant göra rent duschdraperiet, oavsett om det är av plast eller tyg, för att få bort fläckarna men även de hälsoskadliga sporerna och göra draperiet så gott som nytt, om det är möjligt. 

Creativo

Creativo

Om det inte är en vanlig rutintvätt utan ett försök till att få bort de mörka fläckarna, testa då ett aggressivt botemedel: blekning. Detta tenderar oundvikligen att missfärga tyget, men även plastmaterialen, därför får det bara ett utmärkt resultat med vita draperier.

Fyll en balja med varmt vatten och ett dricksglas (eller till och med två, i svårare fall) blekmedel. Låt stå över natten och nästa dag, med en borste (även med styva strån om det är ett plastdraperi) gnugga draperiet till fläckarna försvinner. Skölj väl och skölj även baljan ordentligt med mycket vatten. Låt draperiet hänga på tork, eventuellt utanför badrummet om det är fuktigt därinne.

Om du vill undvika blekmedlets blekningseffekt kan du använda väteperoxid: lägg den del av draperiet som ska rengöras i en balja och häll väteperoxid över fläcken (ett glas), tillsätt sedan hett vatten (4 glas) tills det drabbade området är helt nedsänkt. Låt stå över natten och skrubba och skölj draperiet dagen efter. Då borde du ha eliminerat sporerna och kan fortsätta med en vanlig tvätt med tvättmedel när det gäller draperier av tyg och till och med diskmedel för dem som är av plast. Du kan även tvätta dem i maskin, med en högre temperatur för tygdraperiet.

Vid torkning är det alltid bättre att lämna draperiet i solen, eftersom det också hjälper till att få möglet att försvinna, men om det är dåligt väder låt det torka på en torr och ventilerad plats.

För att undvika bildning av mögel, föredra alltid draperier som har ett slätt tyg eller yta, utan upphöjda element, ventilerade i badrummet åtminstone efter att du har duschat, och i alla fall minst en gång om dagen, låt draperiet vara väl öppet och så sträckt som möjligt tills det torkar, för att förhindra att det är fuktigt under en lång tid.

Advertisement