Får du inte bort svåra fläckar i badrummet? Prova med diskmaskintabletter

av Titti Carlberg

12 December 2021

Får du inte bort svåra fläckar i badrummet? Prova med diskmaskintabletter
Advertisement

Den som har en diskmaskin har förmodligen alltid tillgång till diskmaskinstabletter: de färgade och hårda tabletterna är också användbara allierade för städning hemma, grovstädning till exempel. I badrummet kan det till exempel bildas envisa fläckar som våra traditionella rengöringsprodukter inte biter på. Så det kan vara värt att testa att använda tabletterna som vi har i köket.

De kan användas på badrumsinredningen, bakom och ovanför toalettstolen, men även i duschkabinen. Ta reda på hur du ska använda dem genom att läsa vidare.

Pixabay, Creativo

Pixabay, Creativo

Det finns toalettstolar, kanske de av den lite äldre modellen, som har irriterande smutscirklar precis där vattennivån överlappar de keramiska väggarna, och oavsett hur ofta du använder specifika rengöringsmedel, blekmedel eller till och med olika gör-det-själv-medel baserade på vinäger och bikarbonat: den där gulaktiga cirkeln som är riktigt irriterande att se försvinner inte. Och om det dessutom finns streck som går ner från stolens kant mot avloppet, som oftast kommer av avlagringar av andra rengöringsprodukter och inte bara smuts och kalk.

Men innan du tar till kemikalier som är för aggressiva och som till och med kan vara farliga för hälsan, prova att använda diskmaskinstabletter.

Bär långa gummihandskar och det räcker med en diskmaskinstablett, blöt ett hörn på den och använd den som om den är ett suddgummi. Tabletterna är väldigt hårda och nötande, men det finns ingen risk att de förstör finishen, som till exempel slipvampar, stålull eller finkornigt glaspapper (vilket är andra metoder att prova om inget annat fungerar) gör.

När fläckarna väl är borta är det bara att fortsätta hålla toalettstolen ren på vanliga sätt, utan att behöva ta till en ny diskmaskinstablett.

På liknande sätt kan man använda en diskmaskinstablett på väggarna i duschkabinen där det finns kalkavlagringar som inte går bort på annat sätt. Använd kallt vatten för att fukta tabletten lite. Efter att ha gnuggat hela området som ska rengöras, använd en mjuk trasa för att skölja bort allt diskmedel och en annan torr trasa (eller till och med en fönsterskrapa) för att ta bort överflödigt vatten.

Har du aldrig provat den här metoden?

Advertisement