Julkrubban i en glasburk och mer: upptäck de mest kreativa idéerna för att spara plats

av Titti Carlberg

10 December 2021

Julkrubban i en glasburk och mer: upptäck de mest kreativa idéerna för att spara plats
Advertisement

För många är Julkrubban ett föremål som absolut inte får saknas bland juldekorationerna, men vad ska man göra när det inte finns tillräckligt med utrymme att sätta upp den? Visst är det trevligt att kunna skapa ett stort scenario, fullt av karaktärer och detaljer, som om det vore en värld i miniatyr som får liv bland ditt hems möbler, men om det är ont om plats kan man fortfarande återskapa Födelsen i dess grundläggande element, bevara dess innebörd, symboliskt även med mer kreativa och utrymmesbesparande lösningar.

Till exempel kan figurerna placeras i glasburkar, som de det har varit sylt i, lyktor eller andra genomskinliga behållare. Här får du några idéer för att skapa Julkrubbor.

För att dekorera scenen kan sand, grus eller en annan sorts dekorkorn, eventuellt även färgat, användas. Den heliga familjens figurer behöver inte nödvändigtvis vara riktiga statyetter, utan material som du sätter ihop för att skapa stiliserade karaktärer, som stenar täckta med tygrester.

Advertisement

Eller så kan du använda klädnypor av trä, eller limma fast träpärlor på ett koniskt stöd som sedan täcks med sytråd eller till och med olika garnnystan.

Garn, träbitar och smala bitar av gren: det är alla vanliga, billiga och lättåtkomliga material som kommer väl till pass i projekt som dessa.

En annan snabb och kreativ idé är att använda burkar istället för en ram, så att bilden av julkrubban inuti dem kanske omges av ljus och annat material. Själva bilden kan vara foton utskrivna från internet, eller teckningar som barn har ritat!

En sorts glob med julkrubban inuti: om du limmar fast figurerna på burkens lock, när du sedan skruvar på det och vänder upp och ner på burken, får du en scen innesluten i burken. Du kan också använda en träskiva istället för locket.

Advertisement

Du kan även skapa din julkruppa i genomskinliga plastflaskor.

Lyktor som är dekorerade inuti är väldigt vackra för att skapa julkrubban i miniatyr, speciellt om den är väl upplyst av en LED-ljusslinga.

Advertisement

På samma sätt kan du använda vaser från terrarier eller de som är för suckulenter.

...eller en klocka av glas!

Advertisement

Varför inte hänga julkrubban i granen så att du får de två viktigaste juldekorationerna tillsammans?

Vilket förslag tycker du bäst om?

Advertisement