Skapa en vacker och väldoftande mittpunkt med torkade apelsinskivor mitt på julgransbordet

av Titti Carlberg

27 November 2021

Skapa en vacker och väldoftande mittpunkt med torkade apelsinskivor mitt på julgransbordet
Advertisement

Det finns livsmedel som traditionellt verkar oupplösligt kopplade till vissa högtider, och bland de som ofta dyker upp på julbordet finns säkert citrusfrukter. Det stämmer för apelsiner, mandariner, citroner och grapefrukter används som dekorationer.

De kan användas färska med lite garnering, men mestadels använder vi dem när de har torkat och nästan alltid skivade. För att göra detta, skär bara frukten, utan att skala den, i supertunna skivor (några millimeter tjocka) och lägg in dem i ugnen på låg temperatur (cirka 120 grader) i två till tre timmar. De kan också förberedas i mikrovågsugnen, täckta med bakplåtspapper, i 7 minuti och sedan ytterligare i 5 minuter på avfrostningsfunktionen. Läs vidare för att ta reda på hur du kan använda dem för din mittpunkt på jul bordet.

Advertisement

Om du har en träskiva och några kottar behöver du inte så mycket mer för att skapa en enkel, vacker och doftande mittpunkt: du kan lägga till grankvistar, röda bär, kanske julgranskular eller helt enkelt ett ljus i mitten.

Advertisement

Och om du inte har en träskiva så kan du använda metallbricka, träbricka, skärbräda eller en korg...Kort sagt vilket föremål som helst kan fungera som en mittpunkt, så länge den inte har för höga kanter

Det är också väldigt trevligt att lägga skivorna mellan grenarna som vilar på löparen i mitten av ett långbord: för kvistarna är de bästa barrträdens men också eukalyptus är alltmer på modet.

Apelsiner, mandariner eller andra citrusfrukter kan också torkas hela. Det tar längre tid, men de är verkligen vackra att titta på. Dessa är också vackra dekorationer för centerpieces.

Från varje frukt kommer skivor av olika storlekar, och om du sedan använder olika sorter, med fruktkött och skal av olika nyanser, kommer du att få ett vackert sortiment att använda för att täcka en kon för att skapa en sorts stiliserad planta eller så kan du helt enkelt bara placera skivorna på ett fat runt ett ljus.

Advertisement

De är också vackra att använda som en krona som ramar in ett ljus, vertikalt och omväxlande med kanelstänger.

Krukor med skivor som är instuckna i en pinne i mitten: en annan idé för en mittpunkt i form av ett träd.

Advertisement

Om du inte vill torka dem utan bara garnera dem, så är det bara att skära i skalet till det vita för att skapa olika mönster och sedan sätta i kryddnejlika. Du kan fortfarande konsumera dekorationerna!

Dessa är också väldigt vackra mitt bland det gröna.

Advertisement

Med skivor däremot, om du formar dem runt ljusen när de fortfarande är mjuka, kan du skapa enkla och imponerande dekorationer.

Och varför inte skapa ett träd genom att helt enkelt stapla ihop de dekorerade mandarinerna?

God Jul!

Advertisement