Vill du Julpynta snabbt och enkelt? Använd din fantasi och fyll höga glasvaser med pynt

av Titti Carlberg

15 November 2021

Vill du Julpynta snabbt och enkelt? Använd din fantasi och fyll höga glasvaser med pynt
Advertisement

Ibland är det inte nödvändigt att lägga många timmar på att leta efter material och sätta ihop dem för att skapa fina dekorationer till Jul: även de föremål vi har hemma stående i skåpen, som till exempel, glasvaser. Höga smala och enkla vaser, kan bli perfekta behållarna att pynta med kulor, kottar, kvistar och ljusslingor.

Låt dig inspireras av idéerna nedan för att snabbt förbereda dekorationer att ha på bordet, ovanpå någon hylla eller till och med på marken i trädgården.

Advertisement

En av de mest omedelbara kombinationerna är att fylla dessa vaser med några inte särskilt stora kottar och julgransdekorationer

Advertisement

Eller använd bara kottar, förbered en bädd av halm eller bast och lägg sedan gradvis till en rad tunna LED-lampor

Basen av kompositionen kan göras med en handfull gröna nålar fast det bästa är om du använde gran- eller tallbarr: detta skapar en vacker kromatisk progression, med en blandning av små mörka och ljusa kottar (kanske till och med konstbekta!).

Dessa vaser med enkla former ser bäst ut när du skapar lager av olika material och färger i följd, så tänk på vilka frukter, bär och kottar du kan använda och föreställ dig hur du kan kombinera dem för att skapa den sekvens av färger som du gillar bäst.

En större vas kan bli fortsättningen på en elegant sammansättning av enkla torra grenar, från vilka man kan dekorera på samma sätt som man dekorerar julgranen. Att lägga till kottar inuti vasen är ett sätt att både dekorera och för att hålla grenarna still och ge stabilitet.

Advertisement

En minimal men en väldigt trevlig idé: ett enkelt basskikt (du kan använda vilken typ av grus som helst, även kostgjort och med metalliska färger), en gran- eller tallkvist och en kotte, kanske till och med målad med sprayfärg.

Varför inte förvandla små vaser i snöiga miniatyr landskap? De ser ut som små montrar med låtsasträd inuti.

Advertisement

Den här idén med ljusstakar påminner om terrarier!

Även julkulor med enbart ljusslingor kan vara mer än nog, och de kan bli ännu bättre om du placerar dem mitt mellan andra vaser med annat innehåll, kanske växter som orkidéer.

Advertisement

En vas med större kulor och grenar och en annan med mindre kulor: även att använda dekorationer i liknande färger men olika storlekar gör kompositionerna mer harmoniska.

Snabbt och enkelt: en vas för att skapa en Julatmosfär med några få steg.

Advertisement

En färg i varje vas: det ser nästan ut som skålar med karameller!

Genom att använda lite tejp och eventuellt några droppar varmt lim kan du linda en ljusslinga runt en vas så får du en enkel men fin dekoration.

Vilken idé tycker du bäst om?

Advertisement